HammerFall, Trix.

HammerFall, supports: Serious Black, Battle Beast – 05/02/2020 – Trix, Antwerpen.

*Serious Black:

Toen Serious Black op het podium kwamen, was de zaal nog maar half gevuld. Beetje te verwachten in een weekdag, maar het strakke tijdschema werd mooi aangehouden gezien voor de avond drie bands gepland waren. Met de introtonen van ‘Temple Of The Sun’ zagen we drummer Ramy Ali achter de drum plaats nemen. Een drum, die normaal achteraan een podium zou staan, maar HammerFall had daar een stokje voor gestoken met de ferme uitbouw van hun geplande show later die avond. Vocalist Urban Breed kwam met lange jas en hoge hoed op het podium en bleek goed ter stem te zijn. Krachtig openen, dat deden ze met ‘Akhenaton’, gevolgd door ‘I Seek No Other’ van hun debuut ‘As Daylights Break’, een van ondergetekende’s favoriete nummers van de band. Hoe eigenaardig het ook moge klinken, de meeste beweging op het podium kwam van Ramy Ali, die zoals gewoonlijk als een beast te werk gaat op zijn drumkit. Een onaangenaam tikkend en knetterend geluid was ook Urban niet ontgaan, die er terecht een opmerking over maakte. Intussen was de zaal al flink volgelopen toen ‘Mr. Nightmist’ ingezet werd. Na wat ‘Serious Black Magic’ kregen we ook ‘We Still Stand Tall’ van hun recentste album ‘Suite 226’. ‘High And Low’ sloot de krachtige set af, waardoor het publiek voldoende opgewarmd was voor Battle Beast.

*Battle Beast:

Battle Beast mocht de intussen aardig volgelopen zaal verder opwarmen voor HammerFall. De band met kroonjuweel Noora Louhimo leek zich terdege bewust van deze taak en besloot er maar meteen in te vliegen met ‘Unbroken’. Noora weet hoe hoog de laat ligt bij Battle Beast, maar haalde ook nu weer het niveau dat van een frontvrouw vereist is: zang 10/10 en podiumprésence 10/10. Noora is een uniek geval en wordt daarbij nog eens bijgestaan door excellente muzikanten die het ook niet nalaten om het showgehalte omhoog te drijven. Daarbij wordt vreemd genoeg enkel geput uit nummers van de twee laatste albums, zelfs ‘Black Ninja’ haalt de set niet meer. Uiteraard is de keuze beperkt gezien de ingekorte set als voorprogramma, maar toch. Het publiek liet het in elk geval niet aan zijn hart komen en brulde lustig mee en ging gretig in op de wensen van Noora en co. Soms werd het wat ‘cheesy’; bijvoorbeeld met het moment dat de “Battle Beast disco machine” het podium oprolt, maar dat nemen we er maar bij. Het toestel in kwestie laat zich omschrijven als een mobiel elektrische drumstel met bijhorende discolichten. Geef mij maar liever wat extra gebalde vuisten en wat minder cheese, die hoort thuis in de koelkast. In elk geval was na veertig minuten de pret voorbij en vond de zaal het zeer spijtig. Een beetje meer had zeker gemogen.

*HammerFall:

Tijd dan om de hamer van HammerFall over het podium te laten donderen. Met openingsnummer ‘Never Forgive, Never Forget’ weet je meteen hoe laat het is: “hammer time”. Een schitterende antiek decor (antiek in de zin van “uit de antieke tijd”) vormt de speelruimte van de band en ze laten er geen gras over groeien want halen meteen verschroeiend uit. HammerFall is nog steeds über heavy metal, een mix van power met klassieke metal met een vleugje Viking metal. Vragen naar hoogtepunten is een onmogelijke opgave want met zoveel albums gevuld met zoveel schitterende songs moet het voor de band geen sinecure zijn om een gepaste bloemlezing uit hun hoed te toveren. Stel dat de show een plaat zou worden, dan zou de sticker “alle 20 goed” zeker geen leugen zijn. Het valt ook op hoe gevarieerd de nummers zijn. ‘Één rode draad echter: het gitaarspel is immer zeer hoog met enkele fantastische solo’s die er zeker bij mogen. Deze dragen de signaturen: Oscar Dronjak en Pontus Norgren. Ook Noora Louhimo mocht in duet met Joacim Cans het podium op om ‘Second to one’ uit ‘Dominion’ te brengen. Een mooi momentje. Afsluiter voor de encores was ‘Let The Hammer Fall’. Even zweeg hij vooraleer ‘Hammer High, ‘We Make (Sweden Rock)’ en ‘Hearts on Fire’ de avond gepast afsloot. Laat ze deze zomer maar nog eens opdraven, deze virtuoze Zweden.

Met dank aan Lukas Frank (Napalm Records)

Tekst Serious Black: Andy Maelstaf.

Tekst Battle Bease en HammerFall: Frederik Blieck.

Foto’s: Andy Maelstaf.