Little Albert: Swamp King

Little Albert is een nieuwe naam voor mij. Achter deze naam is Alberto Piccolo de drijvende kracht, de man met de ideeën. Alberto is gitarist bij het Italiaanse doom metal gezelschap Messa, maar onder de naam Little Albert verdiept hij zich in blues, overgoten met een stevig sausje psychedelica. Met een bassist (Christian Guidolin) en drummer (Mattia Zambon) heeft hij genoeg om zich heen om zes tracks op de wereld los te laten. Blues dient hier steevast als basis, maar psychedelica kijkt in elke song om de hoek en ook het slepende doom geluid dat hij met Messa brengt is nooit veraf. Dit levert zes tracks op die je zo goed als allemaal over dezelfde kam kan scheren. Alles wordt zo goed als perfect gebracht maar een echt bluesgevoel ontdek ik hier niet. Verder stuit het me ook wat tegen de borst dat er zo goed als geen variatie te vinden is op gebied van tempo en drive. Ja, ik geeft het grif toe: de man beheerst overduidelijk zijn instrument en de begeleiding is adequaat. Maar na verloop van een paar nummers ben je stilletjes aan in het indommelen, wegens te weinig begeestering, te weinig écht bluesgevoel: ik mis de ziel en zaligheid die ik bij pakken bluesartiesten wel vind. Dit is gewoon een goed album van een begenadigd artiest die eens wat met blues wil aanvangen. Hoogstwaarschijnlijk heel goed bedoeld, maar noch bluespuristen, noch liefhebbers van bluesy psychedelica zullen hier voor in de rij staan. Al moet ik ook eerlijk zijn: naar het eind van het album toe, lijkt er toch een klein knetterend blues vuurtje te branden en nummers als ‘Maryclaire’ (bij momenten toch) en zeker ‘Outside Woman Blues’ kunnen me best bekoren. Wie de vinyl versie aan zijn collectie toevoegt krijgt er met ‘Hard Time Killing Floor’ nog een extra nummer bij.

Luc Ghyselen (62)

Aural Music aura 038

Tracklist: 1. Swamp King 2. Bridge Of Sighs 3. Mean Old Woman 4. Blues Asteroid 5. Maryclaire 6. Outside Woman Blues