Vinnie Moore: Soul Shifter

Met ‘Soul Shifter’ is de Amerikaanse gitarist Vinnie Moore toe aan zijn negende solo-album. Vinnie Moore wordt beschouwd als een van topgitaristen uit het midden van de jaren tachtig. De man is ook al jaren actief, sinds 2003 meer bepaald, bij Het Britse UFO. Op ‘Soul Shifter’ krijg je tien instrumentale tracks te horen die volledig in het teken staan van het gitaarspel van Vinnie dat een mix vormt van funky licks, wat blues en een stevige portie rock. Het doet me zelfs denken aan een hardere, meer rockende versie van Carlos Santana. – ‘Brother Carlos’ is een eerbetoon aan Carlos Santana. – En hoe uitmuntend Vinnie ook is, instrumentale albums, met de spotlight eigenlijk steeds gericht op het fenomenale gitaarwerk van een bepaalde artiest, doen me persoonlijk zelden of nooit in luid gejuich uitbarsten. Dit is op deze ‘Soul Shifter’ niet anders. Dat de man een uitzonderlijk getalenteerd gitarist is, staat buiten twijfel. Maar, opnieuw voor mij persoonlijk, blijken zo’n albums aaneenschakelingen van gitaarsolo’s te zijn. En al waardeer ik enorm een gitaarsolo in een nummer gaat dit me steeds iets te ver. Opgelet, is er een markt voor instrumentale albums met de focus op gitaarwerk, maar die is niet echt aan mij besteed. Deze ‘Soul Shifter’ bevat opnieuw erg subliem gitaarwerk, maar doet me weinig tot niets. Nee, geef mij maar een full-band met een vocalist.

Luc Ghyselen (60)

Mind’s Eye Music / Cargo Records UK

Tracklist: 1. Funk Bone Jam 2. Same Sun Shines 3. Kung Fu Grip 4. Mystified 5. Brother Carlos 6. Gainesville Station 7. Soul Rider 8. Mirage 9. Heard You Were Gone 10. Across The Ages