Mr. Bison / Spacetrucker: Turned To Stone Chapter 1: Enter Galactic Wasteland

Het label Ripple Music start een nieuwe reeks met split-ep’s (enkel op vinyl) onder de algemene titel ‘Turned To Stone’. Het eerste deel, deze ‘Enter Galactic Wasteland’ ligt nu zowaar in de winkelrekken. Split’s zijn zowel een zegen als een vloek: je kan gaan voor een bepaalde band en je ontdekt een tweede gelijkwaardige (of) betere band. Of je vindt de tweede band maar niks. Bij het label Ripple Music weet je in ieder geval reeds vooraf in welk muziek(sub)genre je de bands mag onderbrengen zodat erg zware muzikale verschillen toch een beetje achterwege blijven. Spacetrucker krijgt “Kant A” toegewezen en gebruikt die om je drie tracks te presenteren. Het Amerikaanse drietal zorgde eerder reeds voor drie full-albums en zorgt voor een pakkende mix van stoner rock en psychedelica. Het drietal trekt een stevige “wall of sound” op aan de hand van twee gitaren en drums. De vocalen sluiten hier wonderwel op aan. Niet dat we stijl achterover slaan bij het beluisteren van de drie nummers op dit album, maar we zappen ze heel zeker ook niet weg. Wat invloeden uit space rock zorgen voor extra extra accenten, terwijl de heren ook voldoende wijzigingen in tempo en ritme laten horen zodat er voldoende variatie te horen is in de tijdspanne van drie nummers om te blijven boeien. Op “Kant B” mag Mr. Bison zijn duivels ontbinden. Ook dit trio krijgt drie kansen om hun kunnen te bewijzen. Deze Italiaanse band kiest eerder voor een mix van classic rock, grunge en stoner rock en klinkt wat melodieuzer dan Spacetrucker. Wij zijn net iets meer overtuigd van dit trio, waarschijnlijk omdat elk nummer een mooi opgebouwde gitaarsolo meekrijgt, maar het ligt dicht op elkaar. Verschillende wisselingen in tempo en ritme komen ook hier aan bod en ook hier sluiten de vocalen knap in het afgeleverde muzikale concept. Ook nu vallen we niet stijl achterover, maar daar staat tegenover dat ook Mr. Bison onze aandacht gemakkelijk weet vast te houden tijdens de drie nummers op deze ep. Check alvast de opvallende basslijnen tijdens het instrumentale ‘Distant Earth’. Twee bands die in het (sub)genre op deze ep alvast zorgen voor heel aangenaam luistervoer.

Luc Ghyselen (78)

Ripple Music

Tracklist: A1. The Grace Of Time A2. The Stranger A3. Oracle Prophecy B1. Nosedive B2. Distant Earth B3. King Cheeto