Badd Kharma: On Fire

De Atheense heavy metallers van Badd Kharma brengen met ‘On Fire’ hun debuut uit. Deze melodieuze rockband werd in 2013 opgericht door zanger Nikos Syrakos, gitarist Gregory Giarelis en drummer George Papazoglou. Het trio begon meteen te werken aan eigen nummers. Na een jaar componeren en repeteren vervoegden bassist Tasos Ioannidis, gitarist Manolis Tsigkos en keyboardspeler Dimitris Marinis de band waardoor de line-up compleet werd. Samen schreven ze nieuwe nummers en herwerkten ze wat het trio al bereikt had. Drie jaren hard werken resulteerden in dertien melodieuze nummers, waarmee de band eind 2017 naar de Orfeas Music Studios (Athene, Griekenland) trok voor de opnames, met Tasos Ioannidis als geluidstechnicus. Het mixen en masteren lag in handen van Christian Schmid en R.D. Liapakis. Alle achtergrondzang is uitgevoerd door Margarita Papadimitriou, Michalis Karasoulis en Manos Gavalas. Het artwork van de omslag, het ontwerp van de lay-out en het logo van de band zijn gemaakt door George Zacharoglou, die ook aan veel van de Innerwish-albums heeft gewerkt. De naam van de band weerspiegelt hun reis, vanaf de dag dat ze besloten de groep te vormen, tot de dag dat de opnames van ‘On Fire’ ten einde liepen. Het is dus meer dan zomaar twee woorden die mooi gecombineerd klinken, al is dat mooi meegenomen. Stevig openen, dat is wat ‘Never Surrender’ alvast doet. Het nummer werd als single uitgebracht op YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=tguiamnxn7I), als eerste van de drie geplande nog voor de release van het album op 13 maart 2020. Ook melodieuze metal troef in de opvolger ‘Land Of The Free’. ‘Devil In You’ is trager, meer geladen, dankzij een riff die iets teweeg brengt. Die doet me denken aan het eerste album van Gotthard, waar Leo Leoni ook dergelijke megariffs weet af te vuren. Wellicht heeft die gitaarklank ook te maken met de guitar reamping die in de Devasoundz Studios door Thimios Krikos uitgevoerd werd, maar de gitaar klinkt megavet. Na het goede ‘Still Our Man’ en het erg goede ‘Rise Or Fall’ komt de slepende ballad ‘On The Edge’. Het valt op dat er vaak goed gitaarwerk zit in de melodieuze nummers, zoals ‘Light In The Dark’ en ‘Break Free’. Idem bij het catchy ‘Lost In Her Eyes’ met een breekbaar intermezzo op klassieke gitaar. ‘Still Unbroken’ is nog zo’n topper en in de ballad ‘L.E.A.’ krijgen we een erg sterke vocalist te horen. Er zijn ook twee bonusnummers op de Japanese versie, namelijk het mooie maar rustige ‘Living Inside A Dream’ met sterk gitaarwerk en ‘I walk alone’. Een heel goed gemiddelde met enkele uitschieters maken van dit eenenzeventig minuten durend album een aangenaam album. De heren hebben alvast een goede basis gelegd met deze knappe nummers, waar variatie, melodie en energieke refreinen hun handelsmerk geworden zijn. Badd Kharma is nu nog één van de velen, maar dat neemt niet weg dat het een van de albums is die de band een stevige doorgroeibasis geeft. Nu nog wat bekendheid en het komt zeker goed.

Rocking Klingon (82)

Rock Of Angels Records

Tracklist: 1. Never Surrender 2. Land Of The Free 3. Devil In You 4. Still Our Man 5. Rise Or Fall 6. On The Edge 7. Light In The Dark 8. Break Free 9. Fool’s Parade 10. Burning Heart 11. Lost In Her Eyes 12. Still Unbroken 13. L.E.A. 14. Living Inside A Dream 15. I Walk Alone