Gary Moore: Live From London

Gary Moore: een naam die een pak bellen doet afgaan bij liefhebbers van blues rock, hard rock en zelfs heavy metal. Gary Moore werd op 4 april 1952 geboren in Belfast waar hij tijdens zijn tienerjaren in tal van locale bandjes speelde. Hij verhuisde naar Dublin om Skid Row te vervoegen waar hij kennis maakte met Phil Lynott die later met Thin Lizzy furore zou maken. Gary Moore was een tijdlang gitarist bij dit gezelschap alvorens hij in 1975 toetrad tot Colosseum om later terug te keren bij Thin Lizzy. Intussen scoorde hij ook een stevig succes onder eigen naam met ‘Parisienne Walkways’ (1979). Met G-Force en onder eigen naam mikte hij dan op een puur heavy metal publiek. Het album ‘Corridors Of Power’ (1982) was een schot in de roos. Tot hij in 1990 de bakens terug volledig verlegde en hij resoluut koos voor een blues (rock) album met ‘Still Got The Blues’, een album dat zijn naam als superbe gitarist nog eens extra in de verf zette. Met BBM (met Jack Bruce en Ginger Baker) zorgde hij in 1994 nog voor ‘Around The Next Dream’ (1994), een album die blues, rock en psychedelica à la Cream in de verf zette. Daarna volgden nog tal van albums die hem terug meer richting blues duwden. Maar liefst eenentwintig full-albums kan je van deze artiest op de markt vinden. Op deze ‘Live From London’ hoor je hoe Gary Moore stevig van leer trekt in zijn geliefkoosde stijl: een stevige en krachtig rockende versie van blues met veel ruimte voor zijn schitterend gitaarspel. Hier en daar neemt hij wat gas terug, maar over het algemeen gaat hij er nogal furieus en energiek tegenaan. Deze live opnames, gemaakt zo’n veertien maanden voor zijn dood op 6 februari 2011 aan een hartaanval, bewijzen andermaal de klasse en de gedrevenheid die de man telkens opnieuw tijdens live concerten uitstraalde. We gaan eerlijk zijn: pure bluespuristen zullen waarschijnlijk hun neus ophalen voor Gary Moore, maar een massa blues rock fanaten zullen met dit dertien tracks tellend live document in de wolken zijn en hun held kan op geen beter manier herdacht worden want zowel vocaal als muzikaal is Gary Moore hier top.

Luc Ghyselen (85)

Provogue / Mascot Label Group PRD 76051

Tracklist: 1. Oh, Pretty Woman 2. Bad For You Baby 3. Down The Line 4. Since I Met You Baby 5. Have You Heard 6. All Your Love 7. Mojo Boogie 8. I Love You More Than You’ll Ever Know 9. Too Tired / Gary’s Blues 1 10. Still Got The Blues 11. Walking By Myself 12. The Blues Is Alright 13. Parisienne Walkways