Big Scene Nowhere: Vision Beyond Horizon

Liefhebbers van desert rock / stoner rock kunnen deze keer hun hartje ophalen aan dit album. Big Scene Nowhere zal waarschijnlijk wel steeds een project blijven daar dit een samenwerking is van tal van ervaren muzikanten die actief zijn in deze (sub)genres. Het project werd opgestart door de gitaristen Gary Arce (Yawning Man) en Bob Balch (Fu Manchu). Zegden verder hun medewerking toe voor dit album: Tony Reed (vocals, keyboards, drums – Mos Generator), Mario Lalli (bass – Fatso Jetson, Yawning Man), Per Wiberg (keyborads – Spiritual Beggars, ex-Opeth), Bill Stinson (drums – Yawning Man), Nick Oliveri (bass – Mondo Generator, ex-Kyuss, etc.), Lisa Alley (vocals – The Well) Ian Graham (vocals – The Well) en Alain Johannes (vocals , gitaar – Them Crooked Vultures, Chris Cornell, Eleven). Een heel pak ronkende namen dus en dat zou dan ook pakken vuurwerk moeten opleveren. ‘Vision Beyond Horizon’ is het eerste tastbare feit van die samenwerking en telt negen nummers. ‘The Glim’ mag openen en we worden al meteen op onze wenken bediend. Zwevend op een wolk van psychedelica maar met en stevige basis trekt het nummer zich op gang. De gitaren weven zich in en uit de sound, keyboards zorgen voor een mooie volle sound terwijl bass en drums voor de perfecte basis zorgen. Het tempo wordt met een ruk de hoogte ingejaagd voor het krachtige, maar korte ‘The Paranoid’ waar flitsende gitaaruithalen in de spotlight komen te staan, maar evengoed de pulserende bassen op vallen. ‘The I Was Gone’ zorgt voor een stevige mokerslag: zwaar, lomp en krachtig. Het tempo wordt stevig gedrukt tijdens ‘Mirror Image’ waar je eigenlijk verder zweeft op de rook van een stevige reefer. ‘Hidden Wall’ doet daar nog een schepje bovenop. Op het langzame tempo mag je je rustig laten wegdrijven naar hogere sferen. Dan schudt het krachtiger klinkend ‘Shadows From The Altar’ je opnieuw wakker en belandt je weer op deze wereld. Dankzij een goede groove en een leuk tempo nestelt deze up-tempo track zich in je brein. Het langzaam ‘En Las Sombras’ laat je opnieuw weg zweven op wolken en dampen van geestverruimende middelen. Daar gaat ‘Tragic Motion Lines’ eerst nog op verder, maar krijgt dan een injectie van kracht en wordt het tempo iets hoger gelegd. Een nummer waarin het gezelschap speelt met het tempo. ‘The War Years’ sluit het album traag af met een nummer dat voor een zacht deken zorgt zodat je rustig en kalm onderuit kan zakken. We hebben toch een beetje een dubbel gevoel over gehouden aan deze ‘Vision Beyond Horizon’. De vlottere nummers gingen erin als zoete koek, maar de meer langzame nummers zijn nar onze smaak vaak iets te rustig en te kalm. We hadden dus toch nog iets meer verwacht van deze samenwerking van tal van rasmuzikanten. Al zijn we wel benieuwd of er ooit nog een tweede full-album van Big Scenic Nowhere in de winkelrekken zal belanden.

Luc Ghyselen (75)

Heavy Psych Sounds HPS 114

Tracklist: 1. The Glim 2. The Paraonid 3. The I Was Gone 4. Mirror Image 5. Hidden Wall 6. Shadows From The Altar 7. En Las Sombras 8. Tragic Motion Lines 9. The War Years