Ironsword: Servants Of Steel

Het Portugese Ironsword staat voor uiterst traditionele, zij het epische, heavy metal. Dit is op ‘Servants Of Steel’, het vijfde album van deze band die in 1995 werd opgestart niet anders. Na de, ook al heel traditionele, intro, ‘Hyborian Scrolls’, laat het huidige drietal van Ironsword – Tann (vocals, gitaar), Jorge Martins (bass) en João Monteiro (drums) – zijn kunnen horen. Uiterst traditioneel zorgen bass en drums voor de solide en stevige basis. De riffs klinken verder krachtig, terwijl de gitaarsolo’s sober en to the point worden gehouden. We hebben daar niets op aan te merken en de heren zorgen voor voldoende afwisseling in tempo en ritme om het interessant te houden. Maar … op vocaal vlak fronsen we keer op keer onze wenkbrauwen. Ruwe en rauwe vocalen worden afgewisseld met hoge cleane vocalen en geen van beiden kan ons boeien. Ook Bryan “Hellroadie” Patrick (ex-Manilla Road), die op een aantal tracks te horen is, kan het tij niet keren. Ook zijn vocale stukken gaan mee ten onder. Nee, erg spijtig voor zowel Ironsword als voor het Alma Mater Records label (het label van Moonspell boegbeeld Fernando Ribeiro), want we kunnen deze ‘Servants Of Steel’ niet echt aanbevelen. Enkel die hard fans van de band en liefhebbers van traditional heavy metal die werkelijk alles wat het genre hen biedt in huis willen hebben, zullen hier over de streep getrokken worden.

Luc Ghyselen (60)

Alma Mater Records

Tracklist: 1. Hyborian Scrolls 2. Rogues In The House 3. Upon The Throne 4. Tower Of The Elephant 5. In The Coils Of Set 6. Red Nails 7. Gods Of The North 8. Son Of Crom 9. Keepers Of The Crypt 10. Black Colossus 11. Isle Of The Damned 12. Servants Of Steel