Rainbow Bridge: Lama

We citeren even uit de biografie op de facebookpagina van de formatie Rainbow Bridge: ”Rainbow Bridge – since 2006 – is a celebration of Jimi Hendrix’s music, spirit and attitude. It’s not an usual tribute but a free interpretation of that sound and mood from the blues of the roots passing through psychedelic sixties and flowing in a pure rock experience.” Deze band bracht met ‘Lama’ een album uit waar die stelling compleet in de verf wordt gezet, inderdaad is Rainbow Bridge veel meer dan een tribute band. ‘Lama’ is al zo een lekker aanstekelijk, psychedelisch meesterwerk dat ons terug voert naar die jaren zeventig tot eind jaren zestig. Eens onder invloed van deze geestenverruimende muziek is een terugkeer onmogelijk, en dan hebben we het nog enkel over de gestroomlijnde gitaar partijen die lekker klieven in je lijf, als een botte bijl. Lange solo’s blijven aan je ribben kleven, op een wijze zoals enkel een grootmeester als Jimi Hendrix dat kon, dat merken we ook bij het daarop volgende ‘The Storm Is Over’. De vocale inbreng en strakke drum lijnen blijken een meerwaarde binnen dat geheel. Alsof Jimi Hendrix Experience uit de doden is opgestaan, maar dan in een modern kleedje gestoken. Zo voelt: ‘Day After Day’ en eigenlijk de volledige plaat aan. Origineel is het allemaal niet, en wel al honderden keren voorgedaan. En dat is wellicht het enige puntje van kritiek. Ondanks de kwalitatief hoogstaande wijze waarop de muzikanten en vocalist de psychedelische rock liefhebber bedient, krijgen we vaak een dertien in dozijn gevoel. Die stelling wordt dus de nek omgedraaid, doordat Rainbow Bridge hun interpretatie van dat verleden op zodanig hoogstaande wijze naar voor brengt, dat je begint te zweven over de dansvloer alsof het terug 1969 is en je je op Woodstock je uitleeft met je geliefden. Met of zonder LSD, die heb je niet nodig eens songs als ‘Words’, tot ‘No More I’ll’ Be back’ – een klepper van bijna twaalf minuten – je onder hypnose in een diepe trance brengt. De enige voorwaarde is dat je, met verstand op nul, je gewoon gewillig laat meevoeren doorheen het wonderbaarlijke klankenbord dat de band je op deze ‘Lama’ aanbiedt. Besluit: Liefhebbers van Jimi Hendrix tot psychedelische blues en rock muziek, die aan de ribben kleeft, kunnen deze plaat met een gerust hart aanschaffen. Rainbow Bridge brengt een lekker aanstekelijk schijfje uit, dat elk beetje fan van die muziek uit die tijd verbindt met de jongere generatie psychedelische rock fan. Want ondanks de terugkeer in de tijd, klinkt deze band totaal niet gedateerd. En dat laatste trekt ons nog het meest over de streep.

Erik van Damme (75)

Independent Release

Tracklist: 1. Lama 2. The Storm Is Over 3. Day After Day 4. Words 5. Spit Jam 6. No More I’ll Be Back