Lesath: Sacred Ashes

‘Sacred Ashes’ is het debuutalum van Lesath, een atmospheric black metal project van … Lesath. Het enige wat we je echt kunnen vermelden over Lesath is het feit dat dit een eenpersoonsproject is en dat je vier van dit zes tracks tellend schijfje al eerder kan terug vinden middels een aantal singles. Niet dat dit ons veel uitmaakt, want wij horen deze nummers hier voor het eerst. Het tweedelige ‘Like The Wind’ mag openen. ‘Like The Wind – I’ opent sfeervol en atmosferisch met rustgevend gitaarwerk en wat eigenzinnige vocalen die bijna fluisterend en hijgend en worden neer gezet. Niet echt ons ding, maar we leven op hoop voor beterschap. ‘Like The Wind – II’ is meer ons ding. Een furieuze koude en dreigende duisternis overvalt je meteen in een stevige eruptie. Helaas blijven de vocalen op hetzelfde niveau en daar zijn we, eerlijk gezegd, absoluut geen fan van. Een paar sfeervolle intermezzo breken de brute kracht in het nummer. Het titelnummer kiest opnieuw voor koude zwartgalligheid al ligt het tempo beduidend trager dan tijdens het vorige nummer. Ook hier komt een rustgevende sfeervolle break om de hoek kijken. Het atmosferische gegeven krijgt ook de hoofdmoot tijdens het eerste deel van het tweedelige ‘A New Life’. ‘A New Life – II’ wordt daar naadloos aan toegevoegd maar is des te krachtiger en opnieuw een felle eruptie van puur black metal geweld. Grootse minpunt, althans bij ondergetekende, zijn opnieuw de vocalen. Het langste nummer, ‘Eternal Malaise’, werd opgespaard tot het laatste. Je krijgt een mix van atmosferische stukjes en brutaal koud black metal te horen in wat, naar onze smaak althans, het beste nummer is geworden. Toch willen we ook dit nummer niet al te hoog steken, want opnieuw vallen we niet compleet achterover van de vocalen. Die zijn dus een grote domper doorheen het volledige album, terwijl we liever de furieuze stukken black metal aanhoren dan de meer rustige atmosferische fragmenten. ‘Sacred Ashes’ is zeker niet slecht te noemen, maar is toch een minder album als we de vergelijking maken met een pak andere albums in het (sub)genre die recentelijk op de markt werden gebracht, al hangt het er ook van af of je de vocalen al dan niet beter apprecieert.

Luc Ghyselen (70)

Beverina / Casus Belli Musica

Tracklist: 1. Like The Wind – I 2. Like The Wind – II 3. Sacred Ashes 4. A New Life – I 5. A New Life – II 6. Eternal Malaise