Danko Jones, De Kreun.

Danko Jones, support: Romano Nervoso – 24/01/2020 – De kreun, Kortrijk.

We worden al moe als we enkel naar de vele tourdata kijken die Danko Jones voor de boeg heeft. In ons kleine belgenlandje doet de Canadese band alleen al drie shows, ondanks dat ze nog maar op 21 november in het kielzog van Volbeat Antwerpen aandeden. Deze maal werden Het Depot in Leuven, Het Casino in Sint-Niklaas en De Kreun in Kortrijk aangedaan. Het is dan ook in die laatste dat we Danko Jones mogen aanschouwen.

Eer we de grootmeester aan het werk zien is het de taak aan Romano Nervoso om ons op te warmen. Daar had de Italiaanse / Belgische band geen moeite mee. Hun swingende garagerock die ze liefdevol spaghetti rock doopten liet weinig onbetuigd en meneer Nervoso zelf, die naast Elton John zijn bril ook kennelijk zijn broek had geleend, was duidelijk niet bang van een beetje show. We keken dan ook geamuseerd hoe het heerschap heupwiegend het podium verkende, waren blij verrast toen Danko zelf snel even kwam meezingen op ‘Wild Boy’ (hetgeen geen verrassing mocht zijn aangezien het een single is die ze samen opnamen), en toen hij eventjes vlot met de micro door het publiek ging om vlak voor onze neus te eindigen. Romano bleek een onvervalste volksmenner op ‘Thursday Night Fever’ (hier omgedoopt tot Friday Night Fever). Helaas kregen we op het einde een stijlbreuk met ‘Meet The 300 Sicilians’. Een goed nummer, maar het trage tempo was misschien wat ongepast voor een avond van pure rock ‘n’ roll. Buiten dat euvel waren we meer dan aangenaam verrast!

Onder luid applaus betrad Danko Jones de bühne. De fans hadden zin in een feestje, de band nog meer, dus werd er stevig ingevlogen met ‘I Gotta Rock’. Het werd dan ook snel broeierig heet in De Kreun. Oorwurmen als ‘Fists Up High’, ‘First Date’, ‘Lipstick City’ en ‘I Think Bad Thoughts’ werden ter tijd en stond onderbroken met een hilarische monoloog. Waar een bedankje naar de zaal bij de meeste bands kort word afgehandeld gaat Danko Jones zo over the top dat hij iedereen aan het lachen krijgt. Ook een korte reclame voor het nieuwe album mondt al snel uit in een verdwaasde conversatie met een fan. Voor een beetje zelfvertrouwen is de zanger niet snel verlegen. Ergens halfweg de set valt het licht op het podium uit. Luttele seconden later baadt het hele podium in de gsm lichtjes van de vele fans die de oproep om verlichting snel beantwoorden. De frontman is trouwens niet de enige die opvalt op het podium. Bassist John Calabrese straalt gewoon geluk uit en heeft duidelijk zoveel plezier dat het aandoenlijk word. Naar het einde van de show komen de eerste crowdsurfers al boven water, de één al wat eleganter dan de andere. Na een vals einde komen de mannen ons nog op een bizzrondje trakteren met nummers als ‘Sticky Situation’, ‘Watch You Slide’ en ‘Rock Shit Hot’. Het dak ging er nog voor een laatste maal af. Danko Jones zei zelf al dat dit het optreden van 2020 ging worden, en alhoewel dat nog voorbarig is hebben we een vermoeden dat de brave man er misschien niet zover van zit.

Met dank aan Elisah Vandaele (De Kreun).

Tekst: Levi De Luycker.

Foto’s: Sylvie Huybrecht.