Skyforest: A New Dawn

Skyforest is de opvolger van het in 2013 ten ruste gedragen Annorkoth, het √©√©nmansproject van de Rus BM in het genre van de atmosferische black metal. ‘A New Dawn’ is ondertussen het derde full album van de geheimzinnige Rus. De vorige albums ken ik niet maar van Annorkoth was ik grote fan. Welnu met dit recente werk evenaart hij het niveau van zijn vroegere band met verve. We horen atmosferische, melodische black metal van de bovenste plank, met vooral de nadruk op het zweverige, gevoelige waar de pure black metal weinig te horen valt, buiten hier en daar de onvermijdelijke tempoversnellingen en lichte grunts. Voor de rest horen we veel cleane zang, wat eerder uitzonderlijk is in dit genre. Ook is de muziek doorspekt met klassieke instrumenten wat de sound een wondermooie combinatie van metal met klassieke muziek geeft. Sommige journalisten noemen dit ook depressieve metal maar ik zou dit eerder melancholisch noemen. Je wordt eerder rustig en ontspannen dan down van het luisteren naar deze heerlijke muziek. Dit album luistert als een mooie, verre reis in de Russische toendra en wouden. Een aaneenschakeling van prachtige nummers met zeer veel zin voor gevoel en melodie. Vaak met dubbele drums, maar die storen nooit, en prachtig gitaarwerk, maar bovenal super geschreven nummers. Die man is een muzikaal genie om zoiets moois te schrijven en te musiceren. Van dit album wordt je super ontspannen. Fans van Unreqvited, Cann Bard, Bloodbark en Spell Of Dark zullen in vervoering raken door deze wonderlijke muziek.

Bart Verlinde (90)

Northern Silence Productions NSP 182

Tracklist: 1. Along The Waves 2. The Night Is No More 3. Heart Of The Forest 4. Rebirth 5. Wanderer 6. Scattered Ashes