Faidra: Six Voices Inside

Het Duitse Northern Silence Records heeft vaak aan zo goed als onbekende of beginnende artiesten een platform om hun muziek te delen met de rest van de wereld. En dat levert zo nu en dan onderschatte pareltjes op. Zo kan je ook het debuutalbum, Six Voiced Inside’, van Faidra zien. Veel is niet geweten over de enige persoon achter dit project. Wel kunnen we je vertellen dat de persoon achter Faidra uit Zweden afkomstig is en dat de man al bij verschillende bands uit uiteenlopende (sub)genres, gaande van death metal tot Ierse folkmuziek, actief was. Op het eind van de zomer van vorig jaar startte hij dit project op, eerst nog bedoeld als een Viking folk project, maar terwijl hij zoekende was naar de juiste invalshoek stootte hij op een pak geluiden die hem eerder aan black metal en atmospheric black metal deden denken. Het resultaat is deze ‘Six Voices Inside’, een zes tracks tellende album dat je in het vakje atmospheric black metal mag situeren. Vrij lang uitgesponnen nummers die stevige black metal erupties kennen die dan een koude duisternis en een pak dreiging oproepen, worden afgewisseld met eerder rustgevende fragmenten die voor het atmosferische element zorgen. Voor ons zijn het vooral de stevige en krachtige black metal stukken, die overduidelijk in de meerderheid zijn, die er boven uit steken en ons opzadelen met een beklijvend en best wel ongemakkelijk gevoel. En daar zijn de rauwe donkere vocalen wel debet aan zonder dat we het pure muzikale willen minimaliseren. Faidra is hiermee nog een stukje verwijderd van de absolute toppers in dit black metal segment, maar anderzijds moeten we ook durven toegeven dat elk van de zes tracks ons blijft boeien van begin tot eind en dat we niet echt mindere fragmenten of tracks tegen komen. Liefhebbers van het (sub)genre kunnen hun portemonnee alvast boven halen voor dit knappe debuutalbum van Faidra.

Luc Ghyselen (85)

Northern Silence Productions

Tracklist: 1. A Pact Among Wolves 2. The Depths 3. Obsequies 4. Tomb Of Giants 5. The Judas Cradle 6. Six Voices Inside