Gateway To Selfdestruction: Sanctus : Mater : Scortum

Gateway To Selfdestruction is een Duitse band die in 2013 van start. Drie jaar later, in 2016, kregen we van het gezelschap een eerste full-album te horen die voor het eerst hun visie op depressive black metal weer geeft. Katatonia’s ‘Brave Murder Day’ diende als voornaamste inspiratiebron voor dit eerste full-album. Voor dit tweede album verlegt Gateway To Selfdestruction zijn grenzen. Nog steeds staat black metal centraal maar elementen van progressive metal maken eveneens hun opwachting in wat we nu atmospheric black metal mogen noemen. Zeven tracks kan je vinden op deze ‘Sanctus : Mater : Scortum’ die een soort van concept vormen. Een concept die dieper ingaat op de strijd tussen een kind en een ziekelijke mentaal gestoorde moeder, die zowel zelf destructieve neigingen heeft alsook zorgt voor kindermishandeling. Het zorgt in ieder geval voor een heel intense en beklijvende rit waar een mooie rol is in weggelegd voor een klare en heldere gitaarsound en heel knappe inventieve gitaarsolo’s. Verder zijn het vooral de vocalen van Mara die in het oog / oor springen. Cleane vocalen worden immers vakkundig afgewisseld met extreme screams, terwijl verder ook gefluisterde zinnen en machtig koorzang aan bod komen. In ieder geval levert Gateway To Selfdestruction meer dan voldoende variatie in kracht, tempo, ritmes en gevoel om deze rit van begin tot einde met volle aandacht uit te zitten. Wij begrepen niet meteen alles van dit knap opgebouwde album, en we denken dat jullie dat ook niet zullen doen, maar we hebben er wel iets op gevonden: meteen een tweede en een derde keer na elkaar het volledige album afspelen. En zelfs nu nog gaan we niet beweren dat we reeds alle accentjes van het album volledig kunnen doorgronden. Gateway To Selfdestruction zorgt met deze ‘Sanctus : Mater : Scortum’ voor een donkere, koude ontdekkingsreis doorheen een pak duistere dreiging die zowel krachtig als intens en beklijvend is. Een schitterend schijfje in zijn genre!

Luc Ghyselen (92)

Northern Silence Productions NSP 14831

Tracklist: 1. Void 2. The Red Thread 3. Dark Poetry 4. Negata 5. Mirrors 6. Negative Circles 7. Utopia