Defiled: Infinite Regress

In voor een set brutale death metal? Dan is de nieuwe van Defiled misschien wel je ding. Defiled werd in 1992 in de Japanse hoofdstad Tokio opgestart. Het duurde tot 1999 vooraleer een eerste full-album op de markt kwam al gingen er wel twee demo’s en een ep aan vooraf. Met ‘Infinite Regress’ is het gezelschap aan zijn zesde full-album toe. Veertien tracks, als je de intro, ‘Intro’, en de outro, ‘Outro’, mee telt, goed voor zo’n vijfendertig minuten doodsgeweld. Een stevige regenvlaag met donder en wat gesproken tekst zorgt voor de intro van iets meer dan twintig seconden. De outro laat de regenbui uitsterven zonder tekst en duurt hoop en al dertig seconden. Tussendoor krijg je dus twaalf gebalde tracks te verwerken die slechts twee maal de kaap van vier minuten overschrijden, de overige tracks klokken af op een gemiddelde van ongeveer twee en een halve minuut. Gebalde tracks dus die een pak brutaliteit en agressie laten horen verpakt in krachtige riffs, denderende drumpatronen en rauwe grunts. Vooraleer je het meestal goed en wel beseft is Defiled al aan een volgende track toe. Nee, zo’n vaart loopt het niet, want de nummers worden goed opgebouwd, krijgen technisch vernuft toebedeeld en worden telkens voorzien van, zij het korte, gitaarsolo’s. Het is in ieder geval overduidelijk dat tere, gevoelige zieltjes hier niets verloren hebben. Dit is echt wel brutaal doodsgeweld met stevige doodsrochels, agressieve drumpatronen en wervelend technisch hoogstaand gitaarwerk. Toch hadden we stilletjes gehoopt op meer, want het vorige album, dat we door omstandigheden niet in huis haalden, kon op overtuigende kritieken rekenen. Nu moeten we stellen dat Defiled ons maar net goed en wel over de streep trekt. Of liggen onze verwachtingen dan beduidend te hoog?

Luc Ghyselen (72)

Season Of Mist SOM 537

Tracklist: 1. Intro 2. Divide And Conquer 3. Tragedy 4. Systematic Decomposition 5. So Blind 6. Legacy 7. Masses In Chaos 8. Centuries 9. Aftermath 10. Invisible War 11. Ignorant 12. Slaverobot 13. Infinite Regress 14. Outro