Reaper: Unholy Nordic Noise

Reaper is een Zweeds duo black metal artiesten die een portie speedmetal toevoegen aan het gedoodverfde geluid. Met ‘Unholy Nordic Noise’ stelt de band zijn debuut voor. Een verschroeiende hard en snelle plaat die in circa achtentwintig minuten over je hersenpan dendert als een voorbij razende trein. Voor je het weet is het voorbij. Maar je krijgt er nooit genoeg van. Dat laatste is nog het meest opmerkelijke aan deze schijf. Na een dreigende intro zijn we met ‘Hero Of The Graveyard Flies’ vertrokken voor een wel zeer snelle en meedogenloze trip doorheen de diepste krochten van de Hel. Wederom, want deze band voegt wellicht niets nieuw toe aan het speed / black metal genre. Maar komt daar net doordat het aanvoelt alsof je zowel instrumentaal als vocaal bij de strot wordt gegrepen, en meegesleurd naar die diepte, mee weg. Het plaatje voelt dan ook aan als in een tocht op een bijzonder wilde rollercoaster die je op een razendsnelle wijze meesleurt naar diezelfde diepte, terugkeren naar de aarde is daarbij niet meer mogelijk. Want vanaf ‘Arctic Wrath – Blood And Bone’ over ‘ Order The Beelzebub’ tot songs als ‘Horn Of Hades’, ‘Birth Of War’ tot ‘This Crystal Hell’ blijft de band gewoon monotoon door hameren op je hoofd, zodat je deze trip gewillig ondergaat. Die snelheid wordt op geen enkel moment doorbroken, tot misschien de outro die aanvoelt als een wederom dreigende, rustpunt binnen dit overweldigend huzarenstuk dat je hart sneller doet slaan van pure angst. Naderhand sta je met bevende benen terug aan te schuiven voor weer een plaatsje op die rollercoaster, zo verslavend werkt deze plaat op je in. Besluit: Reaper haalt wellicht zijn mosterd bij zoveel typische speed en black metal bands, maar doet met die sound wel iets bijzonder waardoor je geboeid blijft luisteren en als black metal tot speed metal liefhebber zult genieten van deze kort maar hevige rit naar die eerder vernoemde diepste kerkers van je persoonlijke Hel.

Erik van Damme (75)

Iron Bonehead Productions

Tracklist: 1. Intro 2. Hero Of The Graveyard Flies 3. Severing Tentacles Of Faith 4. Arctic Wrath – Blood And Bone 5. Order Of The Beelzebub 6. Horn Of Hades 7. The Birth Of War 8. Surrender To The Void 9. This Crystal Hell 10. Ravenous Storm Of Piss 11. De Krälande Maskarnas Kör 12. Outro