Imperial Cult: Spasm Of Light

Black Metal gedrenkt in een badje van intensieve drones, dat is in een notendop wat Imperial Cult ons aanbiedt op ‘Spasm Of Light’ Deze plaat bevat eigenlijke maar een song, met een duurtijd van circa 34 minuten. Op een monotone wijze wordt over de hele lijn de donkerste zijde van je ziel compleet bloot gelegd. Ondanks dat deze plaat hun debuut is, is Imperial Cult geen groentje meer. De Nederlandse band is al bezig sinds 2016 en bestaat uit muzikanten die binnen de underground van black metal reeds hun sporen ruimschoots hebben verdiend. Gitarist O. bij Nusquama, Turia, Iskandr, Galg, Lubbert Das, Solar Temple. Zanger T. bij Nusquama, Turia. En Drummer R mepte de drumvellen tot gort bij Cryptae. Een bont gezelschap dus, die al jaren de underground onveilig maakt, tijd om de Hel op aarde te brengen? Daar slaagt deze band met brio in. Bij een eerste luisterbeurt hadden we de schijf, net door die op het eerste gehoor veel te monotone aanpak, 65 op 100 gegeven. Na een tweede luisterbeurt voelen we echter de intensiviteit wat beter aan, en na vier luisterbeurten is onze ziel zo zwart als koolsteen voor die de oven ingaat. Met andere woorden. Je dient deze plaat langzaam op jou te laten inwerken, om het echt te begrijpen. De knetterende drum salvo’s, het waanzinnige geschreeuw in de verte en de verschroeiende gitaar klanken doen uiteindelijk wat ze moeten doen: je ziel doen branden in de Hel. Een eerste rustpunt volgt na circa acht minuten, hoewel “rust” ook een understatement is. Pas na zeventien minuten oorverdovend op je hersenpan inslaan, gaat Imperial Cult de eerder doomachtige tour op door je langzaam tot waanzin te drijven. Het is eens een andere gewaarwording binnen deze vierendertig minuten geconfronteerd worden met je meest innerlijke demonen. In een finale waarbij trommelvliezen barsten worden alle registers nog eens open getrokken, waarna je totaal verweesd achterblijft. Echter, als je de plaat en band de kans geeft tenminste. Na vijf luisterbeurten zien we enkel nog zwart voor de ogen, en doet het zonlicht dat door ons vensterraam schijnt pijn aan de ogen. Daardoor weten we dat de band in zijn opzet is geslaagd, alleen moet je deze ‘Spasm Of Light’ dus voldoende luisterbeurten geven die het verdiend. Daardoor krijgt de plaat een welverdiende 85 op 100, net door de slimme weg op te gaan en de luisteraar te hypnotiseren waardoor hij of zijn telkens teruggrijpt naar deze bijzonder verslavende drugs die ‘Spasm Of Light’ toch is. Want je krijgt er dus ook na vijf intensieve luisterbeurten maar niet genoeg van, en hoopt andere kanten van die duisternis te ontdekken binnen circa 34 minuten pure duisternis van het meest macabere en verschroeiende hete soort. Wat wonder bij wonder zelfs lukt. ‘Imperial Of Light’ is dus vooral een groeiplaat die je confronteert met al je innerlijke demonen, op die voorwaarde dat je het schijfje en de band de kans geeft om die donkere tumor die je hart in een walm van intensieve duisternis doet verdwijnen, te laten uitgroeien tot een molensteen die je ziel verbrijzeld.

Erik van Damme (85)

Amor Fati Productions / Sentient Ruin

Tracklist: 1. Spasm Of Light