Acathexis: Acathexis

Het titelloze debuutalbum van Acathexis, een internationaal opgestart in 2016, was er eigenlijk origineel reeds in 2018, maar dan enkel op vinyl op het reeds ter ziele gegane Fallen Empire Records. Nu krijgt het album dus een herkansing op cd. Acathexis vormt een samenwerkingsverband tussen de Amerikaan Jacob Buczarski (drums, gitaar, songwriting en lyrics), onze landgenoot Déhà (gitaar, bass, songwriting) en de Argentijnse vocalist Dany Tee (vocals, lyrics). Het trio zorgt hier voor vier lang uitgesponnen black metal stukken die telkens de kaap van negen minuten overschrijden en die items als pijn, depressie, droefheid en duisternis omarmen. Passend dus om er koude, donkere en dreigende black metal bij te brengen. Het zorgt in ieder geval voor een intense rit die je al meteen bij de strot grijpt middels opener ‘Immurement’. Men opent eerder rustig maar beklijvend, maar na zo’n vijfenveertig seconde weet je echt wel wat er op je afkomt: een heftige, immens furieuze, black metal eruptie die zijn gelijke niet kent. Er wordt met moeite wat gas teruggenomen terwijl een constante koude en donkere dreiging uit de speakers rolt. ‘Life Only Festers’ valt meteen met de deur in huis. Een iets langzamer tempo, maar zeker niet minder op gebied van koude, duisternis en dreiging. Tempo en ritmewisselingen , die we ook al hoorden in de eerste track, zorgen ervoor dat het nummer boeit van begin tot eind. ‘Veins Hollowed’ opent intens beklijvend maar heel sfeervol. Het is pas na zo’n twee minuten dat Acathexis opnieuw zijn zwartgallige duivels ontbind in een furieuze eruptie van donkere dreiging. Toch blijft men niet door rammen tot het bittere einde. Een aantal, zij het korte, sfeervolle onderbrekingen zorgen voor extra variatie en laten een schril contrast horen met de zwartgeblakerde furieuze langere fragmenten. Afsluiter gaat op dit elan verder maar bezorgt ons als luisteraar toch een wat ander gevoel dat al even beklijvend is. Opnieuw zijn donkere kracht, heftige erupties en pakken duisternis de codewoorden en opnieuw weet het drietal van Acathexis te boeien. Wij zijn dan ook enorm tevreden dat dit album nu op cd verschijnt – we hebben, eerlijk gezegd, de originele uitgave op een of andere manier gemist – en raden elke black metal fanaat dan ook ten stelligste aan die kans niet onbenut te laten om ‘Acathexis’ van Acathexis aan zijn of haar collectie toe te voegen.

Luc Ghyselen (90)

Amor Fati Productions / Entropic Recordings

Tracklist: 1. Immurement 2. Life Only Festers 3. Veins Hollowed 4. Stillborn // Isolate