Hybridism: Hybridism

Instrumentale albums en mezelf: het is eigenlijk nooit een goed huwelijk geworden. Die moeten al heel sterk zijn om me van begin tot eind te boeien. Die zijn er natuurlijk wel, maar dan nog is dit niet iets dat ik dagelijks de cd-speler in duw om te beluisteren. Het titelloze debuut van het Belgische Hybridism is zo’n compleet instrumentaal werkstuk geworden. Gitarist, songschrijver, mastermind Jeffrey Ricaille startte dit project op als eenpersoonsproject. Maar nadat hij Lucas Billon (drums) had ontmoet, mocht een full-band ook wel. Korte tijd later kwam Marc Muller (bass) erbij en nog wat later was Hybridism compleet met toevoeging van gitarist Alexis Kaupp. Het viertal keek een tijdlang uit naar een passende vocalist, maar besliste uiteindelijk om het geheel volledig instrumentaal te houden. Hybridism brengt niet de meest toegankelijke vorm van metal : ze kiezen voor een eigenzinnig mix van vooral djent en progressive metal aangevuld met wat groove en ambient. Zes tracks sieren dit debuut en die nemen je mee op een geweldige luisterervaring waar wisselingen in ritme, tempo en kracht schering en inslag zijn. Het is een heel intense reis geworden in het door dit kwartet uitgetekende muzikale landschap waar gitaar de hoofdrol in opeist, zonder dat ik de inbreng van de overige instrumenten wil minimaliseren. Het album draait natuurlijk al een paar dagen zijn rondjes in onze cd-speler in we moeten eerlijk toegeven: bij elke luisterbeurt ontdek ik nog accentjes die ik eerder niet hoorde. Geen hapklare muziek dus wat Hybridism op ons loslaat, maar wel een album die voor intens luisterplezier zorgt. En alhoewel dit me hier in de huiskamer enorm kan boeien, dwaalt mijn aandacht soms nog af. Dan vraag ik me stilletjes af: hoe kan een compleet instrumentale set live boeien? Al ben ik er rotsvast van overtuigd dat het album hier op nog heel wat draaibeurten zal mogen rekenen, misschien niet meer compleet in één ruk, maar af en toe een nummer tussendoor, zal zeker aan bod komen. Welk nummer dat dan wordt? Geen idee, daar elk nummer wel iets in zich heeft om naar uit te kijken.

Luc Ghyselen (80)

Independent release

Tracklist: 1. Nova 2. Animal Has Led Us 3. Resilience 4. Glitch 5. Anomalies 6. Delirium