Sanctvs: Mors Aeterna

Sanctvs is een nieuwkomer in het black metal genre. Het is een Canadees eenpersoonsproject van ene Mortheos die met deze ‘Mors Aeterna’ zijn debuut aflevert. Het album telt zes tracks en opent met ‘Sanctvs Dominvs’, een kort stukje dat overheerst wordt door een kerkorgel die slechts een noot aanhaalt en waar een korte tekst wordt over gebracht waarvan “Sanctus Dominus” de voornaamste woorden zijn. Je krijgt er een vrij ongemakkelijk gevoel van en dat zal wel bedoeling geweest zijn. Daarna beukt Sanctvs meteen de deur in huis. Dreigend, furieus en zwartgeblakerd stormt het geluid uit de speakers je huiskamer binnen die al vlug baadt in een duistere dreiging. De teksten worden in de Franse uitgebraakt, al versta je er niet erg veel van, maar dat heeft niet. ‘Roi omnipotent, sainteté maléfique’ is meteen een binnenkomer van formaat als we de openingstrack als intro beschouwen. Gruizig en korrelig zoekt ‘Dans la pleine obscurité l’on te devine’ zich daarna energiek en gedreven een weg door een dreigende, koud aanvoelende, duisternis. Dat het Sanctvs menens is bewijst deze track overduidelijk. ‘Descends sur l’Homme tel une épée flamboyante’ start eerst nog zowaar als een traag, sloom doom nummer, maar dat wordt uiteindelijk toch gemakkelijk weggezet eens de dreigende vocalen hun opwachting maken en Mortheos opnieuw kiest voor furieus zwartgeblakerd geweld. ‘Et Scinde les chaînes qui le lient à Yahweh’ opent eerder aarzelend, maar krijgt een danig furieuze injectie wanneer de vocalen invallen. Je wordt opnieuw ondergedompeld in een koude, dreigende duisternis aan de hand van energiek en furieus klinkende black metal. Vol dreiging krijg je dan nog de krachtige instrumentale afsluiter te horen: ‘Mors Aeterna’ zorgt voor een beklijvend einde van dit schijfje. Met dit knappe debuut zet Sanctvs zich alvast op de black metalkaart. De zes tracks mogen stuk voor stuk gehoord worden en de vier lang uitgesponnen nummers die tussen ‘Sanctvs Dominvs’ en ‘Mors Aeterna’ zorgen voor een boeiende en beklijvende reis doorheen het muzikale spectrum van Mortheos.

Luc Ghyselen (82)

Sepulchral Productions SP 054

Tracklist: 1. Sanctvs Dominvs 2. Roi omnipotent, sainteté maléfique 3. Dans la pleine obscurité l’on te devine 4. Descends sur l’Homme tel une épée flamboyante 5. Et scinde les chaînes qui le lient à Yahweh 6. Mors Aeterna