Ossuaire: Derniers Chants

Het Canadese black metal gezelschap Ossuaire werd pas in 2016 opgestart, maar lijkt een heel bezig spelet te worden in de scene. Eerder zorgde het gezelschap uit Montréal, Quebec al voor een goed ontvangen ep. ‘La Diatribe Infernale’ deed, zeker lokaal, al wat stof opwaaien, maar ook op internationaal vlak leek er al wat interesse te zijn in het gezelschap. Zowat begin vorig jaar kwam dan de aankondiging uit het Ossuaire kamp dat de band voor een tweedelig concept zou gaan over de teloorgang van Christendom. En kijk, in april werd het eerste deel op de markt gebracht middels het full-album ‘Premiers Chants’, een album dat een beetje ongelukkig aan ons is voorbij gegaan. Maar zie, eind vorig jaar verraste Ossuaire ons reeds met deel twee van het project. ‘Derniers Chants’ draait hier ondertussen zijn rondjes in onze cd-speler en wat we horen is best wel heel knap. Zes nummers lang weet het gezelschap ons te boeien middels dreigende black metal songs waar duisternis, haat en agressie van afdruipen. Zeker op vocaal vlak spuugt Hérésiarque zijn vocalen agressief en begeesterend onze richting uit. En als de overige heren – op dit album zijn dat Charnier (drums), Atrocité (gitaar) en Spectre (bass) – daar dan nog energiek en furieus klinkende riffs, een hele rits blastbeats en pompende basslijnen aan toevoegen, zijn we dik tevreden. En dat is precies wat we van dit Canadese gezelschap te horen krijgen. Wisselingen in gemoed, kracht en ritme zorgen ervoor dat we gedurende de ganse rit trouw bij de les blijven. Melodieus klinkende solo’s zorgen voor extra aandacht zonder dat de band aan rauwe kracht of duistere dreiging inboet. Slechts één maal wordt het gaspedaal niet serieus ingedrukt. ‘Élévation’ zorgt dan ook voor een heel melodieus en beklijvend rustpunt. Daarna pikt Ossuaire de draad weer probleemloos op en zijn we opnieuw vertrokken voor een mooie trip doorheen het muzikale landschap dat de band hier uittekent. Zo horen we black metal graag en we willen dan ook nog vlug op zoek naar deel één van dit project waarvan het uitgangspunt eigenlijk uitermate geschikt is om een er een black metal concept rond te bouwen. “A job very well done, Ossuaire!”

Luc Ghyselen (82)

Sepulchral Productions SP 053

Tracklist: 1. Pestilence Rampante 2. À l’ombre du Très-Haut 3. Sous l’Autel des immaculés 4. Élévation 5. L’oeil-sang 6. Derniers chants (Un monde dépourvu de Dieu)