Chronicle: Demonology

‘Demonology’ is het tweede full-album van het Deense Chronicle, een band die een mooie mix laat horen van melodic death metal en thrash metal en daar wat black metal doorheen mengt. De intro, ‘I Believe’ vat het eigenlijk mooi samen: luister naar de gesproken tekst en je verkrijgt zowaar in mooi inzicht waar Chronicle voor staat. Daar sluit ‘They Have Returned’ naadloos op dankzij agressief en brutaal klinkende vocalen, terwijl men puur muzikaal furieus het gaspedaal in trapt dankzij verbluffende snelle drumpatronen en melodieus getinte riffs die mooi samen komen in een heel gedreven en energiek geheel. We zijn heel goed vertrokken voor een zinderende reis doorheen het muzikale spectrum van dit Deense kwartet. De heren zorgen met wat extra accenten als tempo– en ritmewisselingen en mooi uitgebalanceerde gitaarsolo’s dat ze elke luisteraar bij de pinken houden en mogen dan ook terecht fier zijn op dit album. Op een track, ‘Human Instrumentality’, komt Niklas Lykke nog een extra vocale duit in de duivelse zaak steken. Niet dat het veel uitmaakt, de toon was al gezet en het viertal van Chronicle had al bewezen om het zonder extra hulp aan te kunnen. Of dit iets nieuws is onder de zon? Nee, helemaal niet, maar ‘Demonology’ is wel een verdomd knap genre-gebonden schijfje geworden zodat we moeten besluiten met de woorden “A job very well done, Chronicle”. Hopelijk opent dit ook wat deuren naar concerten buiten Denemarken want wij zijn wel benieuwd hoe de heren het ervan brengen op een podium.

Luc Ghyselen (85)

Mighty Music PMZ 329

Tracklist: 1. I Believe (Intro) 2. They Have Returned 3. Nocturnality 4. R.R.D. 5. Living Hellscape 6. Taxidermic Divinity 7. Reset To Zero 8. Perpetuation Of Addiction 9. Human Instrumentality 10. Embrace The Abyss