Vulcano: Eye In Hell

Vulcano is een Braziliaanse metal band die in 1980 werd opgestart als Astaroth. Een jaar later werd de naam gewijzigd tot Vulcano. Men zorgde in de beginjaren voor traditional heavy metal, maar dat veranderde in 1983 met de ep ‘Om Pushne Namah’ want toen liet het gezelschap een krachtige en agressieve vorm van black metal / thrash metal op de wereld los. De trein leek eindelijk gestart en met het eerste full-album, ‘Bloody Vengeance’ (1986), leek een grootste muzikale carrière in aantocht. De sound was ondertussen nog meer geëvolueerd richting thrash metal met nog wat accenten black metal. Maar vooral het feit dat Vulcano alles op een DIY-attitude deed, zorgde ervoor dat de band toch in de underground bleef hangen. In 1991 werd een punt gezet achter Vulcano, maar sinds 1996 is men terug actief. Voor de eerste maal in de carrière van Vulcano hebben de heren nu ook een contract getekend bij een metal label om de release van hun elfde full-album wereldwijd onder de aandacht te brengen. ‘Eye In Hell’ zou misschien wel eens het album worden die voor extra bekendheid zal zorgen voor Vulcano. Je krijgt dertien tracks te verwerken die heel nauw aansluiten bij wat Sepultura brengt. Vooral de periode met Max Cavalera achter de microfoon schiet hier door het brein. Nee, het niveau van bijvoorbeeld ‘Beneath The Remains’ of ‘Arise’ wordt niet gehaald, maar elk van de dertien tracks op deze ‘Eye In Hell’ mag er zijn. Stevige en krachtige riffs zorgen voor een gedreven en energieke sound. De drumpatronen klinken strak, hard en zijn doeltreffend. Basslijnen stuwen het geheel krachtdadig vooruit en mogen zelfs even de hoofdrol opeisen tijdens ‘Dealer Of My Curses’. Inventieve vingervlugge en flitsende gitaarsolo’s worden in zowat elk nummer opnieuw opgevoerd en zorgen ervoor dat ook jij je luchtgitaar te voorschijn tovert. De vocalen van Luiz Carlos Louzada zijn vuil, smerig en heel krachtig en passen perfect bij de agressieve gedreven sound van de heren. Okee, we weten het: vernieuwend is dit allerminst, maar “who cares?” als je een gedreven, energiek en agressief klinkende album kan afleveren. Je blijft toch immers ook steevast friet met mayonaise eten? Indien je als thrash metal fanaat deze Vulcano nog niet zou kennen, kan je nu meteen je schade inhalen. ‘Eye In Hell’ bevat dertien tracks die een perfecte blauwdruk vormen voor een stevige knallende thrash feestje.

Luc Ghyselen (85)

Mighty Music PMZ 326

Tracklist: 1. Bride Of Satan 2. Cursed Babylon 3. Evil Empire 4. Struggling Beside Satan 5. Sinister Road 6. Devil Bloody Banquet 7. Sirens Of Destruction 8. Dealer Of My Curse 9. Mysteries Of The Black Book 10. Inferno 11. Cybernetic Beast 12. When The Days Falls 13. Eye In Hell