Serpent Noir: Death Clan OD

Op onze reis doorheen het black metal spectrum zijn we nog nooit eerder op Serpent Noir gestoten. Dat is eigenlijk wel een zonde, aangezien er voor deze ‘Death Clan OD’ al twee andere albums verschenen zijn. Ondanks de naam (zwarte slang) is de groep niet afkomstig uit Frankrijk, maar behelst de entiteit van Serpent Noir een Zweedse bassist en twee grieken (de ene zorgt voor de vocalen, de andere gitaar). Over de drummer zijn we niet meer te weten gekomen dan zijn initialen (G.C.). Zelfs een biografie ben ik nog niet tegengekomen dus wat betreft mysterie zit het wel degelijk goed bij de Heleense band (voor het gemak zullen we hen daar maar bij ordenen). Muzikaal hebben we ook niets te klagen op ‘Death Clan OD’. Na een korte intro met epische duistere geluiden schiet het album in gang met de stuwende drums van ‘Cutting The Umbilical Cord Of Hel’. Met ‘Hexcraft’ krijgen we eerder een trage optocht naar de hel voor de kiezen. ‘Asmodeus: The Sword Of Golachab’ is dan een volwaardig black metal nummer op volle snelheid (een doomy tussenstuk daargelaten) die druipt van de dreiging. Ook vermelding voor de aangename gitaarsolo die naar het einde zijn intrede doet. Vijfde nummer is ‘Astaroth: The Jaws Of Gha’Agsheblah’. Op dit punt op onze luisterbeurt besloten we toch even te googlen of de heren om hun titels te maken niet gewoon willekeurig scrabble letters trekken. De heren blijken invloed te putten uit de Kabbalah en demonologie. Alhoewel we nog altijd niet gevonden hebben wat “Goeh Ra Reah” mag betekenen. Enfin, liedje nummer vijf houdt de snelheid aan en laat blastbeats en vinnige riffs horen. Meer van dat! En we worden wederom op onze wenken bedient met ‘Necrobiological Chant Of Talas’. Die hoge snelheid houden ze niet aan, maar het riffwerk is ook hierop uiterst sterk en ook de gitaarlijnen bieden duivels genot. Eindigen doe we met ‘Goeh Ra Reah: Garm Unchained’. Hierop krijgen we het idee dat er een zwart mis aan de gang is. Vocalist K.K. declameert zijn teksten overtuigend en met luguber genoegen. De gezangen op de achtergrond maken het af. Hierop speelt het instrumentarium tweede viool, maar daar zeuren we niet over. Sommige bands maken volledige albums op zo’n manier. Serpent Noir gebruikt het als sterke afsluiter. Mogen we trouwens zeggen dat het slagwerk doorheen het hele album gewoonweg schittert. Een sterke, niet te overweldigende productie, grimmige vocalen en schitterende, bitse riffs doen de rest. Veel hebben we niet aan tips te geven, Serpent Noir verstaat de kunst om occulte maar eigentijdse black metal te maken.

Levi De Luycker (87)

W.T.C. Productions

Tracklist: 1. The Black Knighhood Of OD 2. Cutting The Umbilical Cord Of Hel 3. Hexcraft 4. Asmodeus: The Sword Of Golachab 5. Astaroth: The Jaws Of Gha’Agsheblah 6. Necrobiological Chant Of Talas 7. Goeh Ra Reah: Garm Unchained