The Way Of Purity: Schwarz Oder Rot

The Way Of Purity is terug van even weggeweest. 5 jaar geleden brachten ze hun laatste album uit via Wormholedeath, ‘The Majesty Of Your Becoming’. Ondertussen is er niet veel veranderd. Ze zijn nog minstens even militant als voorheen in hun betrachting om gelijke rechten voor alle soorten te bekomen. Zoek het maar eens op: ‘Speciecism’. Daarom is het voor de band ook niet belangrijk wie de gitarist of bassist is. Je hebt er het raden naar. Evenmin weten we waarvan ze afkomstig zijn of waar ze actief zijn. Hoe minder focus op de band en hoe meer op hun streefdoel, hoe liever ze het hebben. Deze vorm van promotie is eerder uniek. Ik stel me dan ook terecht de vraag waarom ze uberhaupt muziek maken en zich niet voltijds toewijden aan hun streven. Het antwoord ga ik helaas niet krijgen. Dan maar even de muziek van naderbij evalueren. Verwacht geen cd of vinyl, nee enkel een digitale versie van ‘Schwarz Order Rot’. De titel verwijst trouwens naar het pro (rot) of contra (schwarz) hun doelstellingen zijn. Dit doet dan weer denken aan niet helemaal koosjere linkse bewegingen uit een niet zo ver verleden. Misschien bedoeld, of misschien verbeeld ik het mij allemaal. De stijl van de band is ook nog niet gewijzigd: female fronted melodic death metal / metalcore. Openingsnummer, ‘The Plague’ kan me niet geheel overtuigen, zeker niet door de vocals van … ja, van wie? In het tweede nummer is de zangeres terug van weggeweest, gelukkig maar, want haar stem vind ik wel OK. Oke de zanger doemt ook weer op, maar in contrast met elkaar en zonder overdaad van zijn stem valt het wel mee. ‘Mandament’ is een typisch metalcore nummer, één uit het boekje zeg maar. Het volgende nummer, ‘We Urge Human Race To Commit Mass Global Suicide’ … tja, hier moet ik toch wel mee lachen met zo’n titel. En het nummer is ook nog eens vrij middelmatig. Afvoeren die klucht graag. En hardnekkig zijn ze wel, want het volgende nummer heet: ‘We Wish Death Upon You All’ en is een OK-nummer. ‘Undoing’ bevestigt wat ik al vermoedde, namelijk dat The Way Of Purity een degelijk album aflevert dat zeer melodieus is en een beetje gothic aanvoelt. Het is wel bizar dat hun radicale boodschap verpakt zit in vrij toegankelijke metal. Alleen stel ik me de vraag waar dit allemaal toe leidt. De band toert weinig, is niet continu in the picture, zal vrij weinig verdienen aan hun digitale downloads vermoed ik. Waarom doe je het dan? Is de liefde voor muziek toch groter dan ik vermoed of is dit hun manier om gelijke rechten voor andere species onder de aandacht te brengen. Mij is het niet duidelijk in elk geval. Daarom dat ik de moeite deed wat extra info op te zoeken die niet in de bijgeleverde press-sheet vermeld stond. Zo ontdek ik dat het kruis met drie horizontale strepen symbool staat voor de geit, je weet wel welke geit. Alle, vooruit met de geit! Blijkbaar zingt Rachel Aspe (ex-Eths) één nummer in, vraag me niet welk. En ook Rachel Aspe zwijgt erover in alle talen op haar site. Van dit soort semi-info krijg ik dus het … Ik lees ook dat de overtuiging van de band ‘hun religie’ is. En als er nu iets is waar ik serieus het … van krijg dan is het religieus fanatisme. The Way Of Purity is een band die ik graag zou begrijpen omwille van hun lovenswaardige overtuiging, maar de manier waarop ze ons informeren komt wat amateuristisch over eerlijk gezegd. Zo win je geen sympathie, zo win je geen strijd. Hopelijk hebben ze er wat aan.

Frederik Blieck (78)

Wormholedeath Records

Tracklist: 1. The Plague 2. Rootrot 3. Mandament 4. We Urge Human Race To Commit Global Mass Suicide 5. Wishing Death Upon You All 6. Undoing 7. Uniformed 8. Lyncher 9. Bemoaned AD 10. Evening Falls 11. Spectral 12. Leave