Neurosphere: Anthem Of The Lost (Part I – Nightwards)

Met ‘Anthem Of The Lost (part I – Nightwards)’ zet het Italiaanse Neurosphere een nieuwe stap in hun muzikale ontwikkeling. De band werd in 2001 opgestart in de Italiaanse hoofdstad Rome en drukt zich muzikaal uit aan de hand van melodic death metal. Na een paar demo’s volgde het debuutalbum, ‘Megantereon’, in 2013. het opende deuren richting Wit-Rusland, Rusland, Roemenië en Bulgarië. Met het tweeledige epos ‘Anthem Of The Lost” wil het gezelschap nog een stapje verder gaan. Of dit zal lukken hangt natuurlijk af van de respons. Wij, bij MUSIKA, zijn alvast te vinden voor het geluid van Neurosphere zonder dat we hier stijl van achterover vallen. Nee, we horen melodieus opgebouwde nummers die waaruit een pak kracht en energie straalt. Een heel stevige en solide basis van bass en drums, krachtige en energieke riffs en melodieuze gitaarsolo’s vormen het geheel. De vocale inbreng kan naar onze bescheiden mening een heel stuk beter. Opgelet, je zal ons zeker en vast niet horen zeggen dat die minderwaardig of slecht zijn: het is gewoon zo dat we op beter hadden gehoopt. Nu klinken die meestal rauw en vlak: een beetje meer diepgang had dus zeker gemogen. Maar het zijn niet enkel de vocalen die ons minder liggen. Ook de opbouw van de nummers op zich kan een stuk boeiender. Nu kunnen we bijna vooraf gaan voorspellen wat er komen gaat, wanneer we een break kunnen verwachten, wanneer de gitaarsolo zal losbarsten. Je begrijpt het al: Neurosphere heeft potentie om uit te groeien tot een heel degelijke speler in dit (sub)genre, maar heeft toch nog werk aan de winkel. Nu moeten we vaststellen dat de wil er heel zeker is, dat men mooie stappen heeft gezet, maar nog niet voldoende om ons volledig te gaan overtuigen. Toch kijken we vooruit en hopen dan ook “Part II’ van dit tweeluik in handen te krijgen.

Luc Ghyselen (72)

Revalve Records

Tracklist: 1. Glimpse To My Abyss 2. Doomcrafter 3. Anything’s Given 4. Intermittent Sun 5. Mindquake 6. The Silent Bell 7. Consciousness Rising 8. The Reef