Bannwald / Uruk-Hai / Druadan Forest: Kingdoms Long Gone (split)

Op het album ‘Kingdoms Long Gone’ bundelen drie bands hun krachten. Bannwald (Waldheim is de enige persoon achter dit project / band) mag openen en krijgt drie nummers. De muzikale wereld waar Bannwald in verkeert is er een van instrumentale muziek. Je hoort medieval music die op een donkere manier wordt neergezet. Geen opzwepende tot dansen aanzettende muziek, maar beklijvende nummers waarin donkere accenten de bovenhand nemen. Zeker niet slecht. Uruk-Hai (Hugin is hier de enige persoon) krijgt twee nummers de tijd om zich te bewijzen. Ook opnieuw instrumentaal. Maar nu hoor je een eigenzinnig brouwsel die je gemakkelijker tegen komt tijdens een of ander video-spelletje dan op concerten. Wel baadt ook Uruk-Hai in een bad vol donkere duisternis. Toch is dit niet echt “my cup of tea”. En dan is er nog Druadan Forest, een band of project van ene V-KhaoZ. Druadan Forest krijgt een nummer op dit album, maar zorgt wel voor het langste nummer op dit schijfje. Zo’n negentien minuten lang legt ‘Tuhat Tähteä Ikuisuuden Viitassa’ beslag op je tijd. Ook dit is eigenzinnige muziek die donker en beklijvend overkomt, maar opnieuw raakt het ondergetekende niet echt. Misschien denken liefhebbers van dark ambient hier volledig anders over, maar voor ondergetekende zijn de eerste drie nummers, die van Bannwald dus, duidelijk de betere van dit album dat niet echt overtuigd en die ervoor zorgt dat de aandacht gemakkelijk weg zakt.

Luc Ghyselen (58)

Antiq Records

Tracklist: 1. Bannwald – Fortress I 2. Bannwald – Fortress II 3. Bannwald – Kingdom Long Gone 4. Uruk-Hai – Orkish Hymn 5. Uruk-Hai – The Birth Of An Uruk-Hai 6. Druadan Forest – Tuhat Tähteä Ikuisuuden Viitassa