Ingrimm: Auf Gedeich Und Verderb

Ingrimm zeg je, eerlijk toegegeven een naam die ik nog niet eerder had gehoord. En nochtans is dit gezelschap reeds actief sinds 2005. Eerst kort onder de naam Igni Et Ferro en dan, al even kort, onder de naam Grimm. Toen het gezelschap in 2006 een eerste promo-cd op de wereld losliet, ontdekte men dat er een Nederlandse band was met die naam en werd de naam nogmaals gewijzigd tot Ingrimm. De band werd opgestart door Stephan “Fenris” Zandt (vocals) die een pak gedichten en korte verhaaltjes op de plank had liggen die hij op als teksten werden gebruiken voor liedjes. Nummers die zouden gebracht moeten worden in een mix van medieval elementen en krachtige metal. Zo kwamen Alexander Haas (gitaar, vocals) en Christian “Hardy” Hadersdorfer (hurdy-gurdy, doedelzak, fluit) in beeld en werd de band geboren. Ondertussen zorgde Ingrimm o.a. reeds voor vier full-albums en vielen er al wat wijzigingen in de line-up te noteren. Alexander en Christian zijn er nog steeds bij en worden nu bijgestaan door René Brandt (vocals), Alex Finzl (drums), Stephan Fimmers (bass) en Julia Wink (viool). Maar de band zorgt nog steeds voor een stevige mix van metal aangevuld met mooie en frivole accenten viool, doedelzak en hurdy-gurdy die zo het element medieval mooi levendig houden. Ik geloof dat er zo een heel pak bands in Duitsland zijn die hier in ons landje nauwelijks of geen bekendheid genieten. Ik ga niet beweren dat Ingrimm tot de absolute top in het (sub)genre behoort, maar ik wil wel benadrukken dat elk van de twaalf nummers op dit album een kans verdient als je van folk en / of medieval metal houdt. Liefhebbers van o.a. In Extremo, Corvus Corax, Prima Nocta, Saltatio Mortis, Tanzwut en aanverwante moeten dit absoluut een kans geven. Zelf ondervind ik één groot nadeel aan Ingrimm: alle teksten worden in de Duitse taal gebracht en daar begrijp ik zo goed als niet van. Dat die soms wat grof overkomt, mag geen belemmering zijn. Op muzikaal vlak zorgt het zestal wel voor knap werk en vooral de accenten doedelzak, viool en hurdy-gurdy trekken me dan keer op keer weer over de streep. En zo is ‘Auf Gedeich Und Verderb’ van Ingrimm een album die het ontdekken waard is indien je houdt van een van eerder vernoemde bands of van medieval metal in het algemeen.

Luc Ghyselen (80)

Hardy Entertainment

Tracklist: 1. Himmel und Hölle 2. Klang von Leder 3. Albtraum 4. König der Idioten 5. Glück in Sicht 6. Sturm und Drang 7. Drachenritt 8. Ich bin ein Mann 9. Schalk im Nacken 10. Mammon 11. Der Schinder 12. Schuldig oder nicht