Ereley: Diablerie

Uit het Tsjechische Cheb komt Ereley, een progressive metal band die in 2014 werd opgestart. “Aanvoerders” van dit gezelschap zijn de tandem Lukáš Réda (vocals, gitaar, synthesizer, programming, samples) en Jiří Réda (gitaar). Op ‘Diablerie’, het tweede full-album van Ereley, worden de heren ondersteund door René Červínek (bass), Mariana Fernandez (keyboards) en Petr Hataš (drums). In tien tracks schetsen de heren een deel van de levensloop een persoon. We komen immers op de wereld als een puur individu, maar in onze jaren op aarde nemen we besluiten die een invloed hebben op ons zelf als op anderen om ons heen. Geluk, liefde, vreugde, droefenis, angst of haat zijn daar een deel van. Zodoende krijg je af te rekenen met duistere momenten en heel opgetogen momenten. Die probeert Ereley dus te verwerken in hun nummers die zowel hoopgevende fragmenten bevatten als donkere fragmenten. En alhoewel de band uitpakt met heel wat wendingen in kracht, ritme, tempo en totaalsound kunnen ze ons niet ten volle overtuigen. Opgelet: we gaan zeker niet beweren dat ‘Diablerie’ een echt minder werkstuk is geworden, maar een pak ideeën houden ons niet echt in een wurggreep of zijn alvast minder geslaagd dan we hadden verwacht. Dit neemt echter niet weg dat Ereley met ‘Diablerie’ een album op de markt brengt die heel wat liefhebbers van progressive metal zal boeien: wij hadden gewoon nog iets meer verwacht. Waarschijnlijk is het veelvuldig gebruik van synthesizers, programmering en samples voor ons een beetje te dooddoener.

Luc Ghyselen (68)

Massacre Records MASDP 1088

Tracklist: 1. Diablerie 2. Nephilim 3. Room 666 4. Hex 5. Boogie Man 6. Enchantress 7. Beast 8. Flames Of Deliverance 9. Love And Hate 10. Burning Hell