The Murder Of My Sweet: Brave Tin World

Drummer, keyboardspeler en producer Daniel Flores richtte in 2006 de Zweedse metalband The Murder Of My Sweet op, samen met zangeres Angelica Rylin, bassist Patrik Janson, gitarist Christopher Vetter. In 2010 verscheen hun debuut ‘Divanity’. Intussen brengt de band zijn vijfde album ‘Brave Tin World’ uit. Hun teksten gaan vooral over persoonlijke ervaringen en de muziek is geïnspireerd op boeken en muziektracks van films. Ook deze keer mogen we ons aan female fronted symfonische melodieuze metal / rock verwachten. De zachte stem van Angelica verbindt de filmische melodieën en refreinen. Filmische muziek is vaak een combinatie van klassiek en metal en dat is verdomd moeilijk combineerbaar. Enerzijds is een mix zelden zo krachtig als een metalband, anderzijds mist een klassieke compositie zijn intensiteit omdat die door metal muzikanten gespeeld wordt en eigenlijk verdient om georkestreerd te worden. ‘Tin Soldiers’ opent met keyboard en met de zoete stem van Angelica it’s alright, it’s OK glijden we zachtjes in de zwevende wereld. Eens het refrein eraan komt, krijgen we wat ritme en melodie, waardoor de ware kracht ontluikt. De balans tussen het bombastische en de melodie is netjes in het midden, maar het nummer blijft braafjes. De keyboardpassages zullen er wellicht voor iets tussen zitten, want de gitaarsolo bevat wel meet pit. Met een pessimistische ondertoon start het midtempo ‘My Religion’. Het nummer is een stuk progressiever en wat bombastische opgebouwd. Het nummer kent een break in het midden maar het terug opspinnen lijkt een moeilijke klus. ‘Head Of The Snake’ valt met een ritmesessie in huis, onderbouwd met keys en een strakke riff. Het nummer kan ruimschoots goedmaken waar het daarvoor wat stug verliep, want het aanstekelijk refrein blijft wel even hangen. Na een belovende intro gaat ‘Reason To Live’ verder met symfonische maar progressief getinte metal. Door de trage zangstijl lijkt het nummer nooit echt op gang te komen. De ballad ‘Safe In The Shadows’ laat het tempo zakken en een poppy vocaliste tracht op de gemoederen in te spelen. Het begin mist ergens een stuk van zijn doel, want het kon op een album van Madonna gestaan hebben. Het refrein kan wel soelaas brengen, maar daarna komt die theaterversie terug naar boven. ‘Hit The Ground’ had wat meer pit mogen hebben en ‘Everyone Wins’ lijkt iets te poppy om de connectie met metal te behouden. Geen slechte nummers maar ik had me toch wel iets anders voorgesteld. De soulvolle stem van Angelica komt mooi tot zijn recht in de ballad ‘Memento’. ‘Keeper Of The Flame’ brengt er terug wat meer beweging in, met enkele progressieve riffs en dito drumsalvo’s. Idem met ‘Worth Fighting For’ dat bij momenten intens uit de hoek komt. Afsluiten met een ballad is weinig gezien, maar toch is ‘Alchemy Of Sins’ een symfonisch rustpunt met een donkerder lyrisch thema en een dominerend koor. ‘Brave Tin World’ is geen makkelijke klus om te beoordelen. De band weet de kloof te slaan tussen de klassieke / dramatische keyboardstukken en Angelica Rylin’s zang, tussen de band die ergens van een rocknummer naar georkestreerde stukken heen en weer loopt, kortom van metal naar de film. Dat is op zichzelf geen slechte zaak, zolang je er als luisteraar voor kan openstaan. Als metalband kan dit album echter te soft zijn. Angelica’s stem is van nature soepel en de band voegt hier en daar wat toe om dingen in evenwicht te brengen. Het zijn goede nummers maar ik heb soms moeite om er een klein uurtje mijn volledige aandacht bij te houden. Als je een fan bent, zul je van dit album genieten.

Rocking Klingon (75)

Frontiers Records FRCD 1001

Tracklist: 1. Tin Soldiers 2. My Religion 3. Head Of The Snake 4. Reasons To Live 5. Safe In The Shadows 6. Hit The Ground 7. Everyone Wins 8. Memento 9. Keeper Of The Flame 10. Worth Fighting For 11. Alchemy Of Sins