Dead End Finland: Inter Vivos

Dead End Finland is zoals de naam doet vermoeden een band uit Helsinki, Finland. ‘Inter Vivos’ is hun vierde full-album. Deze band is zeer duidelijk be├»nvloed door hun landgenoten Nightwish en Amorphis. De sound van Dead End Finland is een zeer duidelijke maar uiterst geslaagde mix van hun meer illustere landgenoten: melodische, symphonic metal en een vleugje melodic death met overwegend zeer goede cleane zang gekruid met hier en daar gegrunt. En zoals we van Finse band gewoon zijn: een super productie. ‘Inter Vivos’ is een aaneenschakeling van zeer aangename up tempo nummers waar je een vrolijk gevoel bij krijgt. De toon wordt direct gezet met ‘Deathbed’, een zwierig nummer waar invloeden van Nightwish en Kamelot invloeden zeer duidelijk hoorbaar zijn. Leuke keyboards en afwisselende zangstijlen zijn de trekpleisters. ‘Closer To Extinction’ is dan onvervalste melodic death van prima niveau. ‘Lifelong Tragedy’ is melancholische metal, een beetje logisch met zo een titel. Opnieuw met heel goede cleane zang: fans van Katatonia zullen dit best lusten. ‘Tightrope’ begint in ware Nightwish stijl maar wordt wel afgewisseld met heviger stukken. Verder allemaal nummers in dezelfde, goede trend. Deze band heeft zeker invloeden van andere bands maar heeft deze samengebracht tot een eigen, uniek en sterk geheel waardoor de band wel een eigen stijl en sound heeft ontwikkeld die er zeker mag wezen. Fans van symfonishe , melodische metal met een ruig kantje zullen uren luisterplezier beleven aan deze Finnen. Sterk album.

Bart Verlinde (87)

Inverse Records

Tracklist: 1. Deathbed 2. Closer To Extinction 3. Lifelong Tragedy 4. Tightrope 5. Dark Horizon 6. Dead Calm 7. War Forevermore 8. My Pain 9. Born Hollow 10. In Memoriam