Mallet: Rock ‘n’ Roll Heroes

Een muziekband met veertig actieve jaren op de teller, het zijn er niet veel die het hen nadoen. Toch lijken er een aantal bands die mijlpaal te halen. Het Duitse Mallet vierde dit jaar zijn veertigste verjaardag en heeft sinds zijn start in 1979 twaalf albums uitgebracht. De band kende enkele wissels in de afgelopen periode maar sinds 1994 bestaat dit trio uit bassist Manfred Dünzl (die er al van het begin bij is), gitarist Jürgen Rehberg en drummer Mario Gerhards. Ze spelen gemiddeld zo’n honderdvijftig shows per jaar en deelden daardoor al eerder het podium met Deep Purple, Scorpions en Status Quo. Het album was opgenomen door Arne Neurand in de beroemde Horus Sound Studio in Hanover. De titeltrack ‘Rock n‘ Roll Heroes’ is een tribute naar de eighties en meteen ook naar zichzelf. De dertien andere nummers tonen aan dat de band hun muzikaliteit op diverse manieren kan uiten, dit in diverse (sub)genres, met melodieuze classic rock als leidraad. De catchy opener ‘Lonely Without You’ zet meteen de toon met een strak ritme, stomende riffs en een vocalist met een uitgesproken gelijkenis met Guy Swinnen. Opvolger ‘Like A Devil’ is door een megafoon gezongen en zorgt voor wat nasale vocalen. Het korte nummer duurt nog geen drie minuten en is een regelrechte rock ‘n roller met funky baslijn. Titeltrack ‘Rock `n` Roll Hero’ pakt het melodieuzer aan en ondanks de simpele opbouw van het nummer klinkt het erg aanstekelijk. Een ballad is meestal het moment waarop een vocalist zichzelf in de spotlights kan zetten. Met een ritmische gitaarbegeleiding gebeurt dat ook in ‘Time For Your Life’, dat eigenlijk niet zou misstaan op een album van The Scabs. Terug wat stevigere rock met de stamper ‘Eighties Coming Back’, waar een riff de scepter zwaait. Marc Storace komt ook even om de hoek loeren en dat is een groot compliment om dat timbre in een stem te hebben. Zelfs een potje rap is niets waar je hier van moet verschieten. ‘King Kong’ kent een typisch gitaarrifje met een knipoog naar AC/DC. De experimentele geluiden laten de zoveelste kant van deze band zien. En ook Axl Rose lijkt op dit album te verschijnen als de eerste vocale lijnen van ‘Don`t Cry Anymore’ eraan komen. Deze meezinger is vernieuwend en herkenbaar in hetzelfde nummer. De kracht van de eenvoud zit ook hier mooi ingewerkt. Klasse! Na ‘The Ocean’ scheuren de heren terug de highway op en knikkebollend zet ik gestaag de achtervolging in want tijdens de first class rock’n roller ‘The Revenant’ kan je niet stilzitten. ‘Machine Man’ en ‘Just You And I’ nemen eventjes rustig hun tijd en de funky nummers ‘Sweet Little Mantis’ en ‘I Don`t Know’ laten weer een andere invalshoek horen. Persoonlijk minder mijn ding. Er zijn al vele namen de revue gepasseerd en niet de misten. Vaak halen de heren hun mosterd bij hen, of misschien is het wel andersom geweest. Een ding is zeker, ze zetten een geweldig gevarieerd album neer dat erg aangenaam klinkt en de lange ervaring uitstraalt. Een zeer aangenaam album van Mallet.

Rocking Klingon (85)

Baze Records

Tracklist: 1. Lonely Without You 2. Like A Devil 3. Rock `n` Roll Hero 4. Time For Your Life 5. Eighties Coming Back 6. King Kong 7. Don`t Cry Anymore 8. The Ocean 9. The Revenant 10. Machine Man 11. Guardian Angel 12. Just You And I 13. Sweet Little Mantis 14. I Don`t Know