Vaeok: Vaeok (ep)

Met deze vier tracks tellende titelloze ep probeert Vaeok zichzelf op de black metalkaart te zetten. Vaeok bestaat uit een duo dat het klappen van de zweep reeds lang kent: de heren hebben ervaring opgedaan bij o.a. Sargeist, Nightbringer en Demoncy om het maar bij die te houden. Opener ‘Terricula Nox’ hapt al meteen zo’n zeven minuten van je tijd weg. De heren – M.S. (vocals, gitaar, keyboards) en VJS (drums, bass, keyboards, gitaar) – openen heel sfeervol met mysterieuze en beklijvende klanken om na iets meer dan anderhalve minuut een zwartgeblakerde riff mee te sturen die al vlug uitmondt in demonisch gekrijs en extra duistere en zware klanken die black metal geacht in te houden. Eindigen doet men terug met de beklijvende en mysterieus klinkende sound van in het begin. ‘Atrox’ beukt er meteen genadeloos en furieus op los. Tere zieltjes liggen reeds van de eerste toon tegen het canvas, maar ook adepten van een zware zwartgeblakerde sound krijgen het hier stevig te verduren. Ook ‘Malaesthete’ hakt er meteen stevig en krachtig in. Een donkere, koude en dreigende duisternis omringt je hier meteen. Tempowisselingen zorgen ervoor dat de heren je aandacht gemakkelijk vast houden, terwijl ze weer heel sfeervol, ja zelfs rustig, eindigen. En ook afsluiter ‘Souls Void’ mag best gehoord worden. Het demonische gekrijs steekt opnieuw de kop terwijl Vaeok het ook niet nalaat om atmosferische stukjes de revue te laten passeren. Het zorgt voor een mooi opgebouwde song waarin heel duidelijk de black metal kracht en passie overheerst. Dus denken we hier bij MUSIKA dat de eerste missie van Vaeok, zichzelf op de black metalkaart zetten, geslaagd mag genoemd worden. En nu is het enkel wachten op een full-album van de heren.

Luc Ghyselen (78)

W.T.C.. Productions W.T.C. 177

Tracklist: 1. Terricula Nox 2. Atrox 3. Malaesthete 4. Souls Void