Pagan Reign: Art Of The Time

Pagan Reign is een band uit het Russische Tver die een intense en beklijvende mix brengt van folk, melodic metal en black metal. Voeg daar ook nog wat elementen aan toe die je hoort in klassieke Russische muziek uit het eind van de negentiende eeuw en je verkrijgt de sound van Pagan Reign. Naast het veelvuldig gebruik van folk instrumenten (o.a. fluit (sopel), mandoline, domra, harp, zhaleika, ocarina en hoorn) zijn ook elektrisch versterkte instrumenten als bass, drums en gitaar prominent aanwezig in het geheel. Het zorgt dus voor een heel krachtige sound met eigenzinnige accenten. Ook op vocaal gebied zorgt Pagan Reign voor een pak variatie. De typische black metal krijs wordt immers afgewisseld met kristalheldere vocalen, koorzang of met agressieve rauwe vocalen. Voeg daaraan toe dat de band ook in elk nummer opnieuw een pak aan wisselingen in tempo, ritme en sfeer brengt en je begrijpt dat Pagan Reign misschien wel een veel breder publiek kan aanspreken dan enkel de fans van melodic folk metal of pagan metal. Op deze ‘Art Of The Time’, het zevende full-album van de band sinds de opstart in 1997, krijg je zeven knap opgebouwde nummers te horen. Terwijl men er in de langere nummers voor kiest om zowat elk element uit de sound van de band te integreren, worden de kortere nummers opgebouwd aan de hand van twee of drie elementen uit hun sound. Vergelijk bijvoorbeeld ‘Cult Of Blizzard And Fire’ maar eens met ‘Rising Hearts’ en je kan gaan denken dat je twee verschillende bands aan het werk hebt gehoord. Het eerste nummer is een aaneenschakeling van wisselingen in tempo en ritme, met stukken die pure black metal uitademen en fragmenten waar folk duidelijk de bovenhand haalt, zonder daarbij de invloeden uit de Russische klassieke muziek te vergeten. Zware rauwe vocalen worden er afgewisseld met cleane zang en koorzang. ‘Rising Hearts’ daarentegen opent stevig en krachtig maar kiest dan voor een duidelijke folky benadering met mooie samenzang en de folkinstrumenten in de hoofdrol. Afwisseling troef dus op dit album zodat je aandacht nergens verslapt en je na zelfs meerdere luisterbeurten nog accentjes ontdekt die je eerder niet waren opgevallen. Noemt men dit niet een “groeiplaat”? En worden die later niet bestempeld als “een klassieker in het (sub)genre”? Wel, naar onze bescheiden mening zorgt Pagan Reign met deze ‘Art Of The Time’ voor zo’n meesterwerkje.

Luc Ghyselen (92)

Yarko Music Production yarcd 03

Tracklist: 1. In Gods We Trust 2. Art Of The Time 3. Сult Of Blizzard And Fire 4. Rising Hearts 5. Eternal Saga Of Glory 6. Path To The North 7. Voice Of The Legend