Dimmu Borgir en Amorphis in 013 in Tilburg.

Op zaterdag 25 januari krijgen metal fans in zaal 013 te Tilburg een avond aangeboden met twee toppers in hun segment, want, laat ons eerlijk zijn, zowel Dimmu Borgir als Amorphis zijn absolute toppers.

Maar eerst is er ook nog Wolves In The Throne Room. Dit Amerikaanse black metal gezelschap timmert reeds sinds 2002 aan een muzikale carrière. Het gezelschap zorgde ondertussen voor zes full-albums die stuk voor stuk op heel wat belangstelling konden rekenen. Maar ook tijdens live concerten blijken de heren echt wel te weten wat ze willen.

Het Finse Amorphis is er reeds 1990. De band zorgde voor een mix van death metal en doom opgesmukt met progressieve elementen. In de loop van hun muzikale carrière kwamen door elementen folk metal en melodic rock bij kijken. Album na album – ondertussen hebben de heren al veertien full-albums op de markt gebracht – weet Amorphis ons te overtuigen. En dat ook het publiek de band naar waarde weet te schatten bewijzen het succes van de twee meeste recente full-albums. Zowel ‘Under The Red Cloud’ (2015) als het meest recente ‘Queen Of Time’ (2018) zijn regelrechte voltreffers. En nog indrukwekkender zijn hun live concerten zodat dit een niet te missen band is.

Het verhaal van Dimmu Borgir start in 1993 in het Noorse Jessheim. Daarna maakt de volledige wereld stilletjes aan kennis met de symphonic black metal van dit gezelschap. Intussen telt de discografie van Dimmu Borgir reeds tien full-albums waarvan ‘Eonian’ (2018) het meest recente is. Maar hoe goed elk album ook is, Dimmu Borgir is vooral tijdens live concerten een echte belevenis want de heren schuwen het gebruik van pyro’s niet en dat zorgt natuurlijk voor extra visuele accenten, zonder dat de band zijn muzikale vaardigheden niet benut.

Zorg alvast dat je er bij bent, want deze avond belooft een “topavond” te worden voor elke liefhebber van heavy metal in het algemeen. Ons, van MUSIKA, moet je alvast niet meer overtuigen. Meer info vind je alvast op www.013.nl

Foto’s Dimmu Borgir @ Alcatraz Hard Rock & Heavy Metal Festival 2018: Bianca Lootens.