Invictus: Eden

Invictus is een naam die verschillende bands over de volledige aardkloot gebruiken of hebben gebruikt. Wij kennen bijvoorbeeld een Franse power metal band die ter intussen de brui aan gaf. Er is een gezelschap uit Jakarta, Indonesië dat zich muzikaal uitdrukt aan de hand van progressive death metal. We hebben ook weet van een Britse band met die naam die zich muzikaal laat gelden met metalcore en een van een Amerikaans gezelschap met die naam die zich muzikaal uit drukt aan de hand van een mix van punk en hardcore. Geen van deze bands zorgt voor ‘Eden’, het album dat nu zijn rondjes draait in onze cd-speler. Op dit elf tracks, als we de korte ‘Intro’ mee tellen, tellend album horen we immers traditionele heavy metal met uitstapjes tot speed metal. Deze Invictus is een nog vrij jonge Duitse band die in 2017 werd opgestart en eerder voor een drie tracks tellende ep zorgde. Nu is een volwaardig full-album een feit. Als traditionele heavy metal je ding is, mag je deze ‘Eden’ van Invictus aan een luisterbeurt onder werpen. Het vijftal – Nicolas Peter (vocals), Fabio Winter (gitaar), Andreas Honsberg (gitaar), Fabian Scharf (bass) en David Knobbe (drums) – zorgt voor hapklare brokjes die aanstekelijk en krachtig klinken zonder dat men iets nieuws aan het genre toevoegt. Je luchtgitaar zal overuren maken en terwijl je aan het luisteren bent, wil je zo al meteen mee brullen. Kortom, Invictus zorgt voor een aanstekelijke drive die het, naar onze bescheiden mening, wel eens heel goed zou kunnen doen tijdens concerten en op festivals. Zet even al je zorgen opzij en geniet van een knap album traditionele heavy metal. Met nummers als ‘The Hammer’ of ‘Livin’ In The Future’ zullen ook liefhebbers van speed metal over de streep worden getrokken. Enkel de zeemzoete ballade ‘Styx’ breekt de drive van dit album en hoeft dan ook niet naar onze smaak. Voor de rest hebben we geen opmerkingen en vinden we deze ‘Eden’ van deze Invictus uiterst genietbaar zonder dat dit een “must have” album is geworden.

Luc Ghyselen (75)

Iron Shield Records ISR 087-20/C

Tracklist: 1. Intro Fabio 2. The Hammer 3. Inside Your Head 4 The Garden Of Eden 5. Through The Storm 6. Thought Of An Idea 7. Livin’ In The Future 8. Styx 9. Break The Chains 10. Insomnia 11. Burning Empire