Erdling: Yggdrasil

Het Duitse Erdling werd in 2015 opgestart en is met ‘Yggdrasil’ aan zijn vierde studio-album toe. “German Pagan Folk” staat in grote letters op de aankondiging die we binnen kregen te lezen en dat schept verwachtingen. Helaas worden die op dit elf tracks tellende album nooit ingelost. Wat we dan wel te horen krijgen? Een heel wat mindere versie van Stahlmann (een band waarvan een deeltje van Erdling ooit deel van uit maakte) en dus ook van Rammstein. De Neue Deutsche Härte beweging is nooit echt “my cup of tea” geweest. Noch Rammstein, noch Stahlmann, noch … konden ten huize je dienaar ooit echte potten breken. Dit Erdling valt onder dezelfde noemer. Ik hoor Duitstalige teksten (nog iets die me al weinig tot niets doet) en een mix van industrial, rock, gothic, enzovoort die samen het Neue Deutsche Härte geheel uitmaakt. Ik ben tijdens het beluisteren vruchteloos op zoek geweest naar wat dan ook op gebied van Pagan en / of folk. En dat was net de reden waarom ik dit album wel eens wilde horen, de Duitstalige teksten nam ik er dan wel met de glimlach bij. Man, man, man, … blijf ik hier op mijn honger zitten. En als de heren dan ook nog een minder afkooksel blijken te zijn van o.a. Rammstein, Stahlmann, Ost+Front of zelfs Schlagwetter, dan begrijp je het wel. ‘Yggdrasil’ van Erdling doet me echt heel weinig tot niets! En daar kunnen gastbijdrages van Robse Dahn (Equilibrium) en Chris Pohl niets aan verhelpen.

Luc Ghyselen (40)

Out Of Line Music

Tracklist: 1. Hel 2. Blizzard 3. Wir Sind Midgard 4. Hundert Welten 5. Am Heiligen Hain 6. Im Namen Der Krahe 7. Sturmfanger 8. Blut Und Erde 9. Grendel 10. Wolfe Der Nacht 11. Yggdrasil