Autumn’s Child: Autumn’s Child

Vocalist / songwriter Mikael Erlandsson heeft samen met gitarist Andy Malecek (Fair Warning) , drummer Ian Haugland, keyboardspeler Mic Michaeli en bassist John Leven in 2003 de band Last Autumn’s Dream opgericht. Na het gelijknamige debuutalbum bracht de band nog eens veertien albums, dit met gewijzigde bezetting met drummer Jamie Borger (Treat) en bassist Marcel Jacob (Talisman). In 2018 besloot de band een pauze in te lassen. Mikael zat echter niet stil en startte Autumn’s Child op. Hiervoor riep hij de hulp in van keyboardspeler Jona Tee (ex H.E.A.T.), Robban Bäck (ex Eclipse, Mustasch), Claes Andreasson (Heartbreak Radio) en gitarist Pontus Åkesson (Moon Safari). De muze vonden de heren bij bands als Queen, The Cars, Gary Moore, Journey en natuurlijk Last Autumn’s Dream. Na een creepy intro krijgen we met ‘Rubicon Sign’ de echte opener en die is meteen een voorbeeldtrack voor het album. Het midtempo nummer kent een catchy melodie en hiermee is de toon gezet. ‘Glory’ gaat nog een stukje verder. Het opmerkelijke nummer laat de gelijkenis met Steve Lee (Gotthard) of Ronnie Romero (CoreLeoni) opflakkeren, het timbre is onmiskenbaar gelijkaardig. ‘Glory’ is een erg goed uptempo nummer met een leuke keyboard intermezzo op het einde. ‘Crying For Love’ is een pure rocker waar we zowel een keyboard- als gitaarvirtuoos aan het werk horen. Na de ballad ‘Victory’ zet ‘I’m Done’ de tent terug in vuur en vlam. Ook hier de gelijkenis met Ronnie of Steve. Dit zijn het genre nummers die een album laten uit de massa komen! ‘Sayonare Eyes’ gaat verder waar ‘Victory’ stopte. Deze ballad snijdt een stuk dieper, het gekrijs van Mikael Erlandsson is erg goed. Met ‘Face The Music’ springen we een aantal decennia terug in de tijd, richting the seventies met moderne invloeden. Of is het andersom? Het musical gehalte lonkt achter de hoek en het is een aangename verrassing in het album. ‘You’re Breaking My Heart Again’ is terug een stuk klassieker en voorspelbaarder. Ook ‘Everytime’ is zo’n pareltje die hier en daar doet denken aan Jon Bon Jovi’s ‘Blaze Of Glory’. Robban Bäck is misschien wel de reden waarom ‘Northern Light’ zo Eclipse-achtig aanvoelt. En dat is enkel in de positieve zin, uptempo, catchy, het is het zoveelste opvallende nummer. Mooie liedjes duren helaas niet lang. Afsluiter ‘Heaven Knows Your Name’ pakt het dan terug iets rustiger aan maar wordt uitbundiger naar het slot. Dat deze band een debuut uitbrengt is misschien wel waar maar de vele jaren ervaring die de heren onder de motorkap van Autumn’s Child weten te verbergen, komt er prachtig uit. Vele catchy nummers, soms voorspelbaar maar ook vaak variërend, met veel melodielijnen die soms stevige rocken, het is een plaat die ik wellicht nog vaak ga beluisteren.

Rocking Klingon (85)

AOR Heaven

Track List: 1. Intro 2. Rubicon Sign 3. Glory 4. Crying For Love 5. Victory 6. I’m Done 7. Sayonare Eyes 8. Face The Music 9. You’re Breaking My Heart Again 10. Everytime 11. Northern Light 12. Heaven Knows Your Name