Easy Action: That Makes One

We schrijven Easy Action, 1983. Wie? Een band die een serieuze start kende maar door omstandigheden toch strandde na een tweede album. Kee Marcello werd benaderd door bassist Peo Thyrén van de pop / punk band Noice. Kee en Peo richtten hun eigen band Easy Action op, een naam verwijzend naar Marc Bolan, door Marcello beschouwd als de grootste rockster. De band, verder bestaande uit zanger Zinny J. Zan, drummer Fredrik Von Gerber (ex Noice) en gitarist Danny Wilde, nam een mini-album op dat zich qua sound tussen Mötley Crüe en Poisen bevond. Ze kregen een succesvolle deal met Sire Records. Toch wilden ze van die sound af geraken en ondanks dat hun debuut een glamoureuze klassieker was, veranderde Easy Action op hun volgende plaat naar een strak melodieuze AOR groep. In 1986 werd ‘That Makes One’ gereleased maar het succes was van korte duur. Er volgden enkele wijzigingen in de line-up en ook Peo maakte uiteindelijk plaats voor Björn ‘Nalle’ Påhlsson. Tommy Nilsson nam plaats achter de microfoon toen ook Zinny vertrok. Uiteindelijk werd de stekker eruit getrokken toen ook Marcello zich bij Europe aansloot om John Norum te vervangen. Vele jaren later is dus de “glamrock-variant” van Easy Action terug herenigd. Kee en Zinny J. Zan speelden in 2006 samen met gitarist Simon Roxx, bassist Micael Grimm en drummer ‘Grizzly’ Höglund op Sweden Rock. Maar met het overlijden van Grimm in 2011, die destijds de drijvende kracht was achter de activiteiten van de band, kwam er een einde aan de activiteiten, hoewel er wel enkele nummers werden geschreven. Hoe vaak kan een band herrijzen? Wel, in 2019 kwam de “melodieuze rock versie” van de band weer bij elkaar! Kee en Tommy, samen met gitarist Chris Lind, Björn ‘Nalle’ Påhlsson, Björn ‘Grizzly’ Höglund en Björn ‘Grizzly’ Höglund en de band’s oude live-toetsenist Jörgen Ingeström, hervormden zich eerder dit jaar opnieuw toen Kee opnieuw een aanbod kreeg om Sweden Rock te spelen. De band nam een live DVD op en bleek in uitstekende vorm. Deze heruitgave is geremastered door Chris Lyne en beperkt tot 1000 exemplaren. Als bonus zijn er zeldzame b-sides ‘Eye For An Eye’ van de ‘In The Middle Of Nowhere’ single en ‘There Is A River’ van de ‘Talk Of The Town’ single. En dan nu het album. ‘Talk Of The Town’ opent rustig en zet meteen een knappe sfeer. ‘Teachers Do It With Class’ kent meer pit en experimenteert een stuk meer. Het nummer gaat richting pop uit. Wat meer bij de keel grijpend is ‘Code To Your Heart’, dat de AOR rock power in zich draagt en daardoor opmerkelijk meer uitnodigend werkt. Een goed nummer. ‘Only Love’ is een ballad waar de prachtige vocalen in de kijker gezet worden. Nog zo’n vlotte nummers zijn ‘One In A Million’ en ‘Talk Talk Talk’. Beiden kennen ze dat gedreven ritme en kennen daarbij nog een solerende snarenplukker die de nummers nog wat extra pit geeft. Het kabbelend begin van ‘Partners In Crime’ blijft door gans het nummer doorlopen en zorgt voor een fris klinkende rocker. Met een eigenaardige start van ‘Love Reaction’ worden we op een verkeerd been gezet want het nummer is een catchy meezinger. Geen ‘Whole Lotta Rosie’ maar gewoon ‘Rosie’. Het nummer rockt en gaat stevig door, dit in contrast met ‘In The Middle Of Nowhere’ dat erg sfeervol maar rustig van wal gaat. Eenzelfde keyboard opent ‘Eye For An Eye’, dat veel steviger in elkaar zit. De schreeuwerige vocalen benadrukken dit en zorgen voor een steviger einde van de plaat. Sterk gitaarwerk maar dat is geen nieuwtje. Echt afsluiten gebeurt met ‘There Is A River’, dat dan toch nog de gevoelige snaren weet te raken.

Rocking Klingon (82)

AOR Heaven AOR 00198

Track List: 1. Talk Of The Town 2. Teachers Do It With Class 3. Code To Your Heart 4. Only Love 5. One In A Million 6. Talk Talk Talk 7. Partners In Crime 8. Love Reaction 9. Rosie 10. In The Middle Of Nowhere 11. Eye For An Eye 12. There Is A River