Aethyrick: Gnosis

‘Gnosis’ is het tweede full-album van het Finse Aethyrick, een (atmospheric) black metal gezelschap opgestart in 2016 dat uit slechts twee leden bestaat: Gall en Exile. Wie waar voor in staat is ons onbekend, maar veel maakt het eigenlijk niet uit. Over het debuutalbum van de heren, ‘Praxis’, dat we eerder dit jaar hebben besproken, waren we al vrij enthousiast. Met ‘Gnosis’ wil Aethyrick nog een extra stapje verder op de ladder naar eeuwige roem zetten. Opener ‘Will Embodied’ zet al meteen de toon: krachtige en stevige black metal aan een stevig tempo die duisternis en koude dreiging perfect omarmd. Sporadisch wordt wat gas terug genomen en zorgen de heren voor, zij het korte, sfeervolle rustpuntjes. Wij zijn meteen mee met de flow van het duo. ‘Oneiric Portals’ start nog iets energieker en bouwt dan mooi verder uit. Kracht, agressie, brutaliteit, duisternis en dreiging: het zit allemaal mooi verwerkt in het nummer. Door orkestratie klinkt ‘Stellar Flesh’ iets warmer, maar let wel, van zodra de vocalen invallen, en dat gebeurt eigenlijk al heel vlug, komt opnieuw een pak dreiging naar boven. Minder orkestratie is er te horen tijdens ‘Your Mysteries’ en meteen valt het op dat er een stuk extra dreiging en vooral duisternis over de sound van Aethyrick valt. De vocalen klinken opnieuw brutaal en agressief en passen perfect in de totale sound van de heren. Toch komt die orkestratie terug meespelen en dan lijkt het nummer ons net iets te veel op het vorige. ‘Blood Acre’ opent opnieuw een stuk krachtiger en furieuzer. De break zorgt dan weer voor een rustpunt. ‘Antoined Bones’ neemt de draad terug op, maar opnieuw zorgt de orkestratie ervoor dat we rustiger fragmenten mee krijgen die ons toch een stuk minder boeien. Afsluiter ‘Golden Suffering’ sluit dan weer af met een stevig, krachtig en heel energiek gebracht stuk black metal waarin Aethyrick nog eens alles uit de kast haalt. En dat gaat van furieuze black metal erupties tot een pak rustgevende en kalme stukjes die voor een pak tegengewicht zorgen. Zo kunnen we besluiten dat ook deze tweede creatie van Aethyrick best wel de moeite loont, al hadden wij liever een stuk minder orkestratie gehoord zodat de ruwheid, de koude impressie, de duisternis en de brutale kracht van black metal meer in de verf zou gezet zijn.

Luc Ghyselen (75)

The Sinister Flame

Tracklist: 1. Will Embodied 2. Oneiric Portals 3. Stellar Flesh 4. Your Mysteries 5. Blood Acre 6. Anointed Bones 7. Golden Suffering