Svarttjern: Shame Is Just A Word

Black metal en Noorwegen: een combinatie die schijnbaar moeiteloos werkt. Svarttjern is daar zo een voorbeeld van. Deze band timmert reeds sinds 2003 aan een muzikale black metal carrière en met ‘Shame Is Just A Word’ zijn de heren aan album nummer vijf toegekomen, nadat ze eerder ook al drie demo’s de wereld in stuurden. Vernieuwend is Svarttjern allerminst. De heren beuken er vanaf de opener, ‘Prince Of Disgust’, gewoonweg genadeloos tegen aan. Het tempo ligt hoog, koude duisternis en brutale dreiging zorgen ervoor dat je uppercut na uppercut te verwerken krijgt, en de rauwe vocalen zetten je het mes op de keel. Het geheel klikt precies mooi in elkaar zodat niet headbangen hier volledig uit den boze is. Track na track, je vindt er acht op dit album, grijpt Svarttjern je bij de keel, schudt je krachtig, energiek en gedreven door elkaar en laat je dan uitgeput in een hoekje tot rust komen. Na iets meer dan een half uur intense donker, koude en in duisternis gehulde razernij is het hélaas voorbij. Maar niet getreurd, je drukt gewoon op de “repeat-knop” van je cd-speler en je kan er nog een rondje tegenaan. We gaan hier geen favoriete track naar voor schuiven, elke track wordt op hoog duivels niveau gebracht, maar we willen je er wel nog op wijzen dat de heren ook een knappe versie van Exodus ‘Bonded By Blood’ neer zetten. Met ‘Shame Is Just A Word’ zorgt Svarttjern voor een mooie aanvulling op je collectie black metal.

Luc Ghyselen (85)

Soulseller Records

Tracklist: 1. Prince Of Disgust 2. Ment til å Tjene 3. Melodies Of Lust 4. Ta dets Drakt 5. Frost Embalmed Abyss 6. Ravish Me 7. Bonded by Blood 8. Shame Is Just A Word