Milennium: A New World

Millennium is een Britse band die tijdens de hoogdagen van NWOBHM zijn graantje probeerde mee te pikken. Je kon drie tracks van de band vinden op het compilatie album ‘Pure Overkill’ uit 1983 en een titelloos full-album was er het jaar nadien. Dat album zorgde toch voor wat ophef, maar toch eindigde het verhaal in 1988. In 2015 werd Millennium nieuw leven ingeblazen door gitarist Will Philpot en vocalist Mark Duffy. En het lijkt de goede richting uit te gaan voor Millennium want deze ‘A New World’ is het derde nieuwe full-album sinds de heropstart. ‘A New World’ telt tien krachtige traditional heavy metal songs. Vernieuwend is dit allerminst, maar wel heel knappe gearrangeerde en gebrachte nummers waar kracht, energie en gedrevenheid van af spatten. Drums en bass zorgen voor de heel solide onderbouw, krachtige riffs en punctuele gitaarsolo’s zorgen voor de bijpassende omlijsting en de vocalen van Mark klinken krachtig. Zijn stem bevat trouwens een bepaald timbre waar ik niet meteen mijn vinger kan op leggen, maar die er wel telkens voor zorgt dat ik gemakkelijk over de streep wordt getrokken voor de totaalsound van Millennium. Je wordt meegevoerd naar de hoogdagen van het het subgenre wat in mijn geval betekent dat ik me zo’n dertig jaar jonger voel. Liefhebbers van traditional heavy metal / NWOBHM mogen blindelings toehappen.

Luc Ghyselen (78)

Pure Steel Records PSRCD 192

Tracklist: 1. Give Me A Sign 2. World War 3 3. A New World 4. All Out War 5. King Of Kings 6. Assassin 7. Summon The Dragons 8. Kill Or Be Killed 9. Obsolete 10. Victory