Flamekeeper: We Who Light The Fire (ep)

Flamekeeper is de band (project) van de Zweedse artiest Marco S. Met ‘We Who Light The Fire’ presenteert hij een eerste zes tracks tellende ep onder deze naam waarmee hij zijn visie op een mix van epic heavy metal en power metal met de wereld wil delen. Voeg daar wat elementen black metal bij en je verkrijgt Flamekeeper. Maar opgelet, niet alles is rozengeur en maneschijn. ‘The Birth Of A Tribe’ mag aftrappen. Dit is een korte intro geworden met gesproken tekst. ‘Nomads Of The World Beyond’ gaat nog even verder met epische grandeur en gesproken tekst, maar krijgt dan uiteindelijk wat vaart en snelheid mee. Dreiging wordt in de muzikale kracht verwerkt, maar het stemtimbre van Marco S. ligt ons niet echt. We hebben het gevoel dat er te weinig kracht achter zit om te overtuigen in dit (sub)-genre. Verder vinden we het ook wat vlak klinken, al probeert hij met wat samenzang extra variatie in te brengen. Maar ook op puur muzikaal vlak kan Flamekeeper ons maar matig boeien. We horen immers een heel pak clichés langskomen en moeten eigenlijk vaststellen dat onze aandacht op tijd en stond afdwaalt. Zo nu en dan veren we tijdens het beluisteren nog even rechtop, maar nergens hadden we het gevoel dat we meegezogen werden door Flamekeeper, nergens krijgen we het gevoel dat we mee willen stappen in een of andere epische grote strijd. We zullen dat absoluut niet in het vakje “slecht” of “minderwaardig” deponeren, maar om ons echt te overtuigen is er uiteindelijk toch meer nodig en daar helpt de cover van Necromantia’s ‘Ancient Pride’, waarmee de ep afsluit, niet mee.

Luc Ghyselen (62)

Invictus Productions IP 146

Tracklist: 1. The Birth of a Tribe 2. Nomads of the World Beyond 3. Until This Earth Takes Me 4. We Who Light The Fire 5. Dead Sea Waters 6. Ancient Pride