Nightwish: Decades, Live In Buenos Aires

Het Finse Nightwish is waarschijnlijk de meest succesvolle symphonic metal band ter wereld. De band werd in 1996 opgestart door Tuomas Holopainen (keyboards), Emppu Vuorinen (gitaar) en Tarja Turunen. Het is meteen het begin van een uiterst succesvolle carrière die tot op heden o.a. acht full-albums op leverde die stuk voor stuk uitstekend onthaald worden. En alhoewel de band nooit een echte terugval kende, mag je de carrière van Nightwish in drie stukken opdelen die ook de fans verdelen in drie groepen. De eerste tussen 1996 en 2005 met Tarja Turunen als vocaliste. Die periode blijft voor vele fans duidelijk de beste. Niet enkel tekende de band zowat de perfect blauwdruk voor symphonic metal uit, zeker Tarja zette een enorm hoge standaard neer wat betrouwt vrouwelijke vocalen in metal. Het was dan ook bijna een donderslag bij heldere hemel toen de overige bandleden beslisten om Tarja te ontslaan. Deel twee was de periode met Anette Olzon als vocaliste. Voor velen de minste periode, maar Anette heeft een ander stem timbre dan Tarja en dat werd vooral op het tweede studio-album met haar, ‘Imaginaerum’ (2011), perfect uitgespeeld. Zo’n jaartje later werd ook Anette Olzon bedankt voor bewezen diensten. Sinds 2012 is Floor Jansen de vocaliste. Met Floor zorgde Nightwish voorlopig voor slechts een studio-alum: ‘Endless Forms Most Beautiful’ (2015). De focus van Nightwish ligt nu al een aantal jaar op de eerste twee decennia van de band en hoe goed Floor als vocaliste ook is en klinkt, je gaat steeds vergelijkingen maken met haar voorgangsters. En, heel eerlijk … Floor is niet Anette (ik mis bijvoorbeeld bepaalde accenten die Anette wel kon leggen in haar stem) en al zeker niet Tarja (ook Anette kon nooit de enorm hoge verwachtingen écht inlossen). Eerder kregen we reeds een dubbel-album met tweeëntwintig nummers als carrière-overzicht. Nu worden de fans verwend met deze ‘Decades, Live In Buenos Aires’ en opnieuw valt het me enorm op dat Floor wel heel krachtig klinkt, maar nooit de nummers die Tarja zo fantastisch bracht evenaart laat staan overstijgt. En eerlijk … persoonlijk heb ik nu wel gehad met nog eens de “oude” nummers te herkauwen. Hoe goed deze live opnames ook zijn, ik vergelijk persoonlijk nog steeds het vocale aspect en dan ben ik toch teleur gesteld. Het wordt tijd dat Nightwish het verleden laat rusten om eens werk te gaan maken van nieuwe nummers waar het stemtimbre van Floor veel beter tot zijn recht zal komen. Begrijp me niet verkeerd: ‘Decades, live In Buenos Aires’ zal de fans van Nightwish, versie Floor Jansen, zeker bekoren en wie niets in huis heeft van voor 2015 zal onder de indruk zijn, maar je mag er niet steeds opnieuw op terug keren.

Luc Ghyselen (75)

Nuclear Blast

Tracklist: 1. Swanheart 2. End Of All Hope 3. Wish I Had An Angel 4. 10th Man Down 5. Come Cover Me 6. Gethsemane 7. Élan 8. Sacrament Of Wilderness 9. Deep Silent Complete 10. Dead Boy’s Poem 11. Elvenjig 12. Elvenpath 13. I Want My Tears Back 14. Amaranth 15. The Carpenter 16. The Kingslayer 17. Devil & The Deep Dark Ocean 18. Nemo 19. Slaying The Dreamer 20. The Greatest Show On Earth 21. Ghost Love Score