Kaldvard: Dømt til bål og brann

Kaldvard is een Noorse black metal band die pas in 2017 werd opgestart. Grondlegger van de band is gitarist Kaldr die met vocalist Galge en uitstekende “partner in crime” heeft gevonden om zijn blik op koude, duistere en dreigende black metal vorm te geven. Op tekstueel vlak gingen de heren op zoek naar legendes en verhalen uit de Noorse mythologie en donkere folklore. De combinatie werkt in ieder geval want na debuutalbum ‘Fossegrimens Pant’ uit 2018 is het duo, dit keer aangevuld met bassist Ingve er nu terug met een opvolger: ‘Dømt til bål og brann’. Het nieuwe werkstuk telt zeven tracks en opener ‘Innferd’ zet al meteen de toon. Dit is een mysterieus geheel waar dreiging en duisternis hand in hand gaan. Traag zoekt het nummer zich een weg door een koude duisternis. De poorten van de hel gaan dan volledig open met het furieuze en dreigende ‘Nådeløs I Land’. Het tempo wordt de hoogte ingejaagd zonder aan dreiging en koude duisternis in te boeten. De rauwe vocalen in de moedertaal zorgen voor een onbegrijpelijk mysterieus randje en zorgen voor een intens werkstuk. De toon is gezet, want ‘Shield Wall’ gaat op deze intens furieuze weg verder. De vocalen liggen iets gemakkelijker in het gehoor, maar blijven donker, rauw en dreigend. Een paar korte rustiger stukjes zorgen voor variatie in het beukend geweld. ‘Dømt til bål og brann’ opent beklijvend met rustiger klanken en een rechtszaak waar, als ik het allemaal goed heb begrepen, een heks wordt veroordeeld tot de brandstapel. Waarna het tempo gedrukt blijft maar het nummer in kracht en intensiteit toeneemt. Een stukje beklijvende duistere geschiedenis. ‘Lyderhorn’ opent kalm en rustig tot de drums en rauwe vocalen invallen en je opnieuw ondergedompeld wordt in koude, dreigende duisternis. Langzaam wordt het tempo terug opgeschroefd om uiteindelijk opnieuw furieus en intens te eindigen. ‘The Executioners Diary’ opent heel rustig, stil en kalm. Het is ook nu wachten op de dreigende rauwe vocalen om je onder te dompelen in koude duisternis. Het tempo gaat opnieuw de hoogte in dankzij toevoeging van drums en Kaldvard sleurt je opnieuw mee in hun donkere muzikale wereld. Geen opzwepend tempo tijdens afsluiter ‘Tilbake’ dat je meevoert op een koude intense rit met wat folky klanken die opnieuw diep op je eigen gevoel inwerken. Meteen een pakkend einde van een album dat je eindelijk vanaf het eerste moment bij je lurven grijpt om je pas los te laten als ‘Tilbake’ gevoelig uitsterft. Met deze ‘Dømt til bål og brann’ zorgt Kaldvard voor een heel knap album die een pak liefhebbers van black metal zou moeten kunnen overtuigen. Wij kijken nu al uit wat de toekomst zal brengen voor dit gezelschap.

Luc Ghyselen (85)

Independent Release

Tracklist: 1. Innferd 2. Nådeløs i land 3. Shield Wall 4. Dømt til bål og brann 5. Lyderhorn 6. The Executioners Diary 7. Tilbake