Shuulak: Citrinitas (ep)

‘Citrinitas’ is het derde werkstukje van het Nederlandse Shuulak, een metal band die occultisme en alchemie als voornaamste inspiratiebronnen aanhaalt. ‘Nigredo’ was er in 2017 en eerder dit jaar konden we ook kennis maken met het drie tracks tellende ‘Albedo’ waar we net echt onverdeeld gelukkig mee waren. Met ‘Citrinitas’ heeft Shuulak, naar onze bescheiden mening een stevige stap voorwaarts gezet. Opener ‘The Chosen’ schiet energiek en gedreven uit de startblokken. Het is een krachtige song geworden met mooie vocalen, sterke riffs, mooie drumpatronen en pushende bassen. Met ‘Altar Of Gods’ gaat het vijftal – Eve Laetitia (lead gitaar), Ricardo Kroon (rhythm gitaar), Puck Wildschut (bass), Angelo Tower (drums) en Bastiën Baron (vocals) – op de ingeslagen weg verder. Een mooie break, zowat halfweg, bezorgt het nummer extra variatie. We willen ook de melodieuze gitaarsolo vermelden. ‘Chaosborn’ zorgt voor extra kracht. Het gezelschap zorgt opnieuw voor wat variatie dankzij mooie wendingen in tempo en ritme. Het korte afsluitende titelnummer is een beetje een vreemde eend in de bijt. Het is een mysterieus klinkende stukje geworden met vrij hoge vrouwelijke vocalen, maar het zorgt er wel voor de we de inspiratiebronnen van Shuulak beter kunnen leren kennen. Met deze vier tracks tellende ep mag Shuulak duidelijk een stapje hoger mikken: het is een mooi visitekaartje geworden van een band waar nog heel wat groeimarge op zit.

Luc Ghyselen (78)

Independent release

Tracklist: 1. The Chosen 2. Altar Of Gods 3. Chaosborn 4. Citrinitas