Abeyance: Portraits Of Mankind (ep)

Met ‘Portraits Of Mankind’ presenteert het Italiaanse Abeyance zijn debuut. Abeyance werd in 2016 opgestart door vocalist Jacopo Marinelli (vocals) en Michele Adami (drums, bass). Het duo wordt op deze vijf tracks tellende ep bijgestaan door twee gitaristen: Gianluca Fraschini en Andrea Mantelli. Het titelnummer mag openen en laat ons kennis maken met hun visie op melodic death metal. Vernieuwend is hun aanpak allerminst daar de heren duidelijk beïnvloed zijn door het geluid uit de jaren negentig. Melodie en kracht worden samengebundeld tot een geheel met klassiek growls. Verder vallen hier de mooi geïntegreerde basslijnen op en de wat eigenzinnige klank tijdens de gitaarsolo die bij ondergetekende wat onwennig aanvoelt. Op de overige tracks is dat minder het geval. Zo is ‘In Falsehood Dominion’ een “klassiek” melodic death metal nummer. Tijdens ‘Mine Are Sorrow And Redemption’ zorgt het gezelschap voor extra accenten. Piano mag openen en zorgt later voor wat extra accentjes, terwijl een stuk gesproken tekst voor extra variatie zorgt. Ook ‘Innerscape’ is uiterst traditionele melodic death metal dat weinig toevoegt aan het genre. Opnieuw mogen pianoklanken openen tijdens ‘Secretly I Joined Dark Horizons’ en zo verkrijg je wat extra’s. Verder is dit een best wel gedreven en energiek nummer geworden. Zonder dit debuut van Abeyance te willen minimaliseren vinden we de twee nummers waarin wat piano voor extra opsmuk zorgen – ‘Mine Are Sorrow And Redemption’ en ‘Secretly I Joined Dark Horizons’ – de betere tracks op dit ongeveer achtentwintig minuten durend schijfje. Maar om echt op te vallen, hebben de heren toch nog wat werk voor de boeg.

Luc Ghyselen (70)

Sliptrick Records

Tracklist: 1. Portraits Of Mankind 2. In Falsehood Dominion 3. Mine Are Sorrow And Redemption 4. Innerscape 5. Secretly I Joined Dark Horizons