Nieuw pakketje singles.

Singles waren, en zijn nog steeds, meestal een voorproefje van wat een full-album te bieden zal hebben. Soms is het duidelijk het sterkste nummer van een album, soms het meest “hitgevoelige”. Het is in ieder geval een nummer waarmee men probeert de aandacht te trekken. Soms blijft het bij een enkel nummer, maar meestal komt er dus een full-album achteraan. Wij, van MUSIKA, krijgen er zo elke week wel een aantal in de bus en soms vinden we de tijd om er een aantal aan je voor stellen. Zo ook deze week.

1. Vredehammer is een Noorse black metal / death metal band opgestart in 2009. Het gezelschap rond Per Valla zorgt in maart voor een nieuw full-album: ‘Viperous’ (Indie Recordings). Als voorsmaakje voor dit full-album kan je nu reeds kennis maken met het gedreven en energiek gebrachte ‘Aggressor’, een nummer dat aan een stevig snelheid door de speakers knalt en onderwijl een pak kracht, agressiviteit, energie en duisternis over je heen drapeert. Kortom, een nummer dat naar meer smaakt indien je fan bent van het (sub)genre.

2. Sven Gali komt uit Canada en zorgt voor een mix van hard rock, heavy metal en glam metal die schatplichtig is aan bijvoorbeeld Mötley Crüe, Skid Row en zelfs Guns ‘n’ Roses. In ieder geval werd deze band reeds in 1987 opgestart. In 1996 eindigde het avontuur, maar tussen 2007 en 2009 werd de band weer actief en nu is men terug opgestart in 2017. Met de single ‘You Won’t Break Me’ wil men opnieuw onder de aandacht komen. Je hoort een mooi opgebouwde track waar kracht en aanstekelijkheid mooi worden verdeeld. Niet vernieuwend, maar wel mooi gebracht. Toch even checken indien je het (sub)genre een warm hart toedraagt.

3. Voodoo Six komt uit de Britse hoofdstad London. De band werd in 2003 opgestart door bassist Tony Newton en gitarist Richie Faulkner. Die laatste is tegenwoordig actief bij Judas Priest. Voodoo Six drukt zich muzikaal uit aan de hand van een mix van hard rock en melodic heavy metal. ‘The Traveller’ is daar een mooi voorbeeld van: krachtig, energiek en gedreven. Meteen een mooie aankondiging ook voor hun nieuwe album, ‘Simulation Game’ die er in maart 2020 aankomt. Check ook op https://www.youtube.com/watch?v=LXLp_pYs0gs&feature=youtu.be Let op de mooie melodieuze gitaarsolo.

4. Soulhealer drukt zich muzikaal uit aan de hand van heel radiovriendelijke aanstekelijke melodic heavy metal. Naar onze smaak worden iets te veel pop gerichte geluiden in de sound verwerkt. Dit neemt niet weg dat ‘Sky Is Mine’ best wel het beluisteren waard is indien je houdt van het (sub)genre.

5. Het Deense Chronicle timmert reeds sinds 2012 aan een muzikale carrière die een stijl omhelst in een mix van thrash metal en melodic death metal. In maart 2020 mogen we ons verwachten aan het tweede full-album van de heren. Met ‘They Have Returned’ krijgen we nu al een voorsmaakje. We horen een gedreven een energiek nummer die thrash probeert te verenigen met melodic death metal. En daar slaagt dit gezelschap wel in. Maar om écht indruk te maken, missen we toch nog wat extra’s. Misschien is dat te vinden op dat nieuwe album?

6. Justify Rebellion komt ook al uit Denemarken en krijgt zijn kans op Mighty Music. De band ging in 2014 van start en kiest voor een mix van thrash metal en heavy metal. Met ‘Crowd Control’ willen de heren de aandacht vestigen op hun in maart 2020 op de markt komende full-album ‘The Ends Justify The Means’. Wij horen een energiek en gedreven nummer die niet echt iets nieuws aan het genre toevoegt maar zeker geen miskleun is. Vooral de gitaarsolo trekt ons over de streep.

7. ‘Freedom Is A Prison’ is een digitale single van Freddy And The Phantoms. Het nummer zal je kunnen vinden op het nieuwe album van het gezelschap. Het is de tweede single voor het album ‘A Universe From Nothing’. Verwacht je aan een gedreven classic rock nummer met vel ruimte voor keyboards. Denk vooral richting Uriah Heep, maar zo’n vaart zal het wel niet lopen voor deze band.

8. ‘Bride Of Satan’ is het eerste nummer dat het Braziliaanse Vulcano prijs geeft uit hun nieuwe album dat ‘Eye Of hell’ als titel mee krijgt. Het nummer zorgt voor ene heel krachtige geluid waar thrash metal de boventoon voert. Wat accenten black metal worden daar aan toegevoegd om tot een eigen geluid te komen. De gedrevenheid en het enthousiasme maken veel goed, al blijft dit een pretentieloos thrash metal nummer.

9. Het Amerikaanse Ghost Ship Octavius is een progressive metal gezelschap dat in 2013 van start ging. De heren zorgden eerder reeds voor twee goed onthaalde full-albums en proberen ons nu weer warm te maken voor een nieuwe single. ‘Blizzard’ is een Japanse klassieker die ons totaal onbekend is en die de heren hier in een Japanse versie neer zetten. ‘t Zal wel voor de Japanse markt zijn zeker, want wij verstaan hier zo goed als niets van. De tekstregel “Break the Ice Now” is het enige wat we er van hebben verstaan. Je krijgt er wel een gedreven en energiek nummer voor in de plaats

10. Cam Bird is een Australische artiest die een combinatie brengt van hard rock en heavy metal die op deze ‘The Devil’s Hand’ enorm schatplichtig is aan Metallica. Helaas voor de man is het geluid op deze single minderwaardig en leunt het geheel toch veel te dicht bij Metallica aan om op te gaan vallen. Een goede poging, maar we hadden eerlijk gezegd veel meer verwacht. Zelfs de knappe gitaarsolo redt hier de meubelen niet.