Nattverd: Styggdom

Het Noorse Nattverd ging reeds in 2010 van start. Maar het was wachten tot 2017 vooraleer er een tastbaar bewijs van het gezelschap kon geleverd worden. Met ‘Vi vet gud er en løgner’ werd een donker, koud, dreigend en stevig debuut op de markt losgelaten. Pure traditionele black metal met toch wat, zij het uiterst minimale accentjes richting atmospheric en / of melodic. Oprichter Ormr (gitaar, vocals) en Atyr (gitaar) waren er ook bij. De overige leden van de huidige line-up zijn nieuw sinds het debuut : Sveinr (bass), Serpentr (vocals) en Anti Christian (session drums). Maar andere namen betekent niet noodzakelijk een koerswijziging op muzikaal vlak. En dat is bij Nattverd ook niet aan de orde: traditionele black metal blijft het hoge woord voeren. En ja, héél sporadisch worden wat atmosferische elementen gebruikt of voert men een stukje melodieus geweld de ether in. Maar dit zijn slechts minieme voetnoten in het geheel. Het vijftal van Nattverd gaat onverschrokken verder waar ‘Vi vet gud er en løgner’ ophield. En dat is donkere en koud klinkende black metal op de mensheid loslaten waar haat, dreiging en duisternis samen worden gebracht, stevig gekneed en tot één geheel worden gesmeed. Acht vrij lang tot lang uitgesponnen tracks telt deze ‘Styggdom’ die zo goed als geen moment vervelen. We horen knappe wendingen in tempo en ritme langskomen, de atmosferische en / of melodieuze elementen worden mooi in het geheel geïntrigeerd zonder dat men aan kracht en / of dreiging verliest. Maar we moeten ook eerlijk blijven: niet elk idee onthalen we op evenveel applaus zodat we deze ‘Styggdom’ van Nattverd niet zullen uitroepen tot een waar meesterwerk, maar indien je, als black metal fanaat, je muzikale horizon wil verruimen, en misschien een nieuwe band wil leren kennen, is deze tweede creatie van Nattverd alvast geen slecht idee. Wil iemand dit gezelschap eens over halen om hier in de buurt hun ding te doen op en podium?

Luc Ghyselen (80)

Osmose Productions OPCD 379

Tracklist: 1. Slakt Dem, Der De Loeper Hodeloese Rundt Baalet 2. Dragsvoll 3. Skoddeskot 4. Heksebrann 5. Gatelangs i land og rike 6. Gamle Erik 7. Hedninger av en svart verden 8. Guds djevelske nærvær