Bütcher: 666 Goats Carry My Chariot

Neem een dosis thrash metal, een dosis heavy metal en een dosis black metal. Doe deze in een blender en overgiet met drie porties speed metal. Laat dit mengsel een tijdje schudden en beven en je bekomt iets als Bütcher. Deze Belgische band werd in 2002 opgestart en kende reeds heel wat wisselingen in de line-up. Enkel gitarist KK Ripper en vocalist R Hellshrieker bleven al die tijd aan boord. Voor deze ‘666 Goats Carry My Chariot’, het tweede full-album na ‘Bestial Fükkin’ Warmachine’ (2017), wordt de line-up vervolledigt met drummer LV Speedhämmer en bassist AH Wratchylde. Het nieuwe werkstuk telt negen tracks, maar opener ‘Inauguration Of Steele’ is een korte intro die eigenlijk nog niets prijs geeft van waar Bütcher precies voor staat. Het is dus pas vanaf ‘Iron Bitch’ dat je werkelijk ontdekt waar dit viertal voor staat. En de poorten van de hel staan meteen wagenwijd open. De heren gaan er uiterst gedreven, energiek en furieus tegen aan. De drumpatronen vliegen je in een razende snelheid om de oren. Basslijnen moeten daar maar proberen te volgen, terwijl ook het gitaarwerk, als het op snelheid aan komt, om van te duizelen is. Voeg daar rauwe vocalen aan toe en je verkrijgt zo’n beetje de blauwdruk waar Bütcher voor staat. Dat betekent helemaal niet dat de heren geen melodie in hun nummers kunnen verwerken. Het mooiste voorbeeld daarvan is het lang uitgesponnen titelnummer van dit album dat echt wel melodieus opent dankzij mooie gitaarlijnen. Toch blijven de heren ook de andere kant opkijken want de vocalen snijden meteen rauw door je heen en langzaam aan wint het geheel aan kracht en snelheid tot men opnieuw tot een bulderende orkaankracht komt. Een aantal wisselingen in tempo, ritme en stemming zorgen zo voor een meer dan negen minuten durend paradepaardje. Daarna neemt het kwartet de draad weer op met op snelheid geënte tracks waar kracht, agressie en brutaliteit van af druipen. Kortom, brutale en donkere razernij aan een immense snelheid. Tot we aan afsluiter ‘Exaltation Of Sulphur’ zijn aangekomen. Dit is een rustgevend kort melodieus stukje gitaarwerk dat bijna haaks staat op de op speed gebrachte razernij die we ervoor te horen krijgen. Zo zorgt Bütcher voor zo’n vijfendertig intense muziek waar je je nekwervels naar hartenlust kan testen. En … meer hoeft het echt niet te zijn om ons van MUSIKA over de streep te trekken. Hopelijk denk je er hetzelfde over en steun je een Belgische band die meer erkenning verdient in ons eigen landje.

Luc Ghyselen (80)

Osmose Productions

Tracklist: 1. Inauguration Of Steele 2. Iron Bitch 3. 45 RPM Metal 4. Metallström / Face The Bütcher 5. Sentinels Of Dethe 6. 666 Goats Carry My Charriot 7. Viking Funeral 8. Brazen Serpent 9. Exaltation Of Sulphur